fbpx

Kreatív karácsonyfadísz hungarocellből!

Kreatív Ötletek
hungarocell karácsonyfadísz

Hamarosan itt van a karácsony, és mint minden évben, idén is azon gondolkodtunk, hogy milyen kreatív ötlettel, egyszerűen elkészíthető karácsonyfadísz különlegességgel dobhatnánk fel a fánkat? Mi végül egy hungarocell gömbös megoldás mellett döntöttünk, melynek elkészítése bár az első próbálkozás alkalmával bonyolultnak tűnhet, de végül rá fogtok jönni, hogy kifejezetten egyszerű!

Miért különleges a hungarocell karácsonyfadísz?

Már harmadik éve veselkedek neki a karácsonyfadísz készítésnek ezzel a technikával, és a következőket tapasztaltam: a lehetőségek tárháza végtelen! Mivel hungarocellről van szó, ezért az anyag megmunkálása sem jelent túl nagy nehézséget, viszont nem árt észben tartanunk, hogy mivel nem kockákról van szó, hanem elsősorban gömbökről, illetve egyéb lekerekített formákról, ezért kicsit hosszabb időbe telhet, mire hozzájuk szokunk, és a kezünkre állnak. Az első darab elkészítése után viszont már kifejezetten pihentető a karácsonyfadísz készítése, én idén már filmnézés közben csináltam meg őket.

Cikkünkben megmutatjuk, hogy hogyan készíthettek különböző hungarocell formákból egyedi díszt a fátokra!

A DIY részben egy egyszerű gömböt fogunk elkészíteni, de ahogy az alábbi képen is láthatjátok, szinte bármilyen forma bevonható anyagokkal.

Az anyag mintája és a dekorációs elemek kiválasztása teljesen a fantáziátokra van bízva, ahogy az is, hogy a gömbökön milyen formákban viszitek fel az anyagot.

A formák megrajzolásához, a tervezéshez többféle helyen találhattok segítséget, többek közt az interneten is, de ehhez is használhatjátok a fantáziátokat. A kreatív hobbi boltokban kapható hungarocell testeken különféle jelzések is találhatóak, melyeknek segítségével egyszerűbben megrajzolhatóak a vonalak.

hungarocell karácsonyfadísz

Tippek a vásárláshoz!

Többféle átmérőjű gömböket lehet kapni a boltokban, mi egy közepes méretű gömbön mutatjuk meg egy lehetséges módját a hungarocell karácsonyfadísz készítésnek. Ez egy 10 centiméteres gömb, de kezdésnek lehet, hogy előnyösebb egy 8 centiméteres. Ezt azért mondom, mert egy átlagos méretű női kéz számára talán kicsit fárasztó lehet ezzel a 10-es mérettel dolgozni, a 8-as viszont pont kényelmes.

Amire szükséged lesz

 • hungarocell testek (minden kreatív hobbi boltban megtalálod őket, lehetőleg olyat válassz, amely gyárilag be van vonalazva – így könnyebb lesz vele dolgozni)
 • filc (lehetőleg vékony hegyű)
 • sniccer
 • olló vagy körkés
 • gombostű
 • gémkapocs
 • pamutvászon
 • decoupage ragasztó
 • dekoráció (lehet flitter, gyöngyök, ragasztható csillogó formák, akármi)
 • Gömbünket egy közepesen nehéz mintával fogjuk kidíszíteni. Azért mondom, hogy közepesen nehéz, mert a legnehezebb mindig az, amikor görbékkel kell dolgozni, bár ez esetben ilyenek nem lesznek, de helyettük vannak apróbb rombuszaink.
 • Első Lépés:

  Találd ki, hogy milyen formákat szeretnél viszontlátni a gömbödön. Lehet ez teljesen egyszerű: mondjuk, oszd cikkekre a gömböt. Segítségül szolgálnak a gyárilag a gömbre nyomott vonalak. Ha ez nem lenne meg, jelöld ki a gömb tetejét, és az alját, és szúrj bele egy-egy gombostűt, majd egy cérna segítségével jelöld ki a vonalakat.  A cérnát addig tartsd rajta a gömbön, amíg meg nem húzod a vonalakat a filccel.

  A cérnás módszerrel egyszerűen kijelölheted a főbb pontokat, melyeket utána csak össze kell kötnöd. Ne ijedj meg, ha hibáznál, mert a díszítésnél tudsz majd korrigálni!

  Második Lépés:

  Ha vonalazott gömbbel rendelkezel -mint jelen esetben mi is-, érdemes gombostűkkel jelölni az elképzelt vonalak végét.

  Harmadik Lépés:

  Húzd ki a gombostűket, és rajzolj a filceddel pontokat a helyükre, majd húzd meg a vonalakat. Már kész is a gömböd mintája!

  Negyedik Lépés:

  Érdemes előre kitalálni azt is, hogy milyen színűek lesznek a különböző területek. Ez a karácsonyfadísz 3 különböző színből fog elkészülni: a kezdőbetűiket jelöltük a gömb felszínén. Így könnyebb lesz a következő lépéseket elvégezni.

  hungarocell karácsonyfadísz

  Ötödik Lépés:

  Vágd be a vonalakat a sniccerrel! Fontos, hogy mélyen bevágd őket.

  Tipp: Törekedj arra, hogy ne legyen túl mély a bemetszés. Velem megesett egyszer, hogy az utolsó oldal kivágásakor kiesett egy hungarocell darabka, mert olyan mélyen metszettem be a korábbiakban a gömböt, hogy az utolsó darabkát már semmi sem tartotta.

  Hatodik Lépés:

  Vágj ki a textilből kisebb darabokat, majd a sniccered tompa oldalával kezd el benyomkodni őket a metszésbe.

  Tipp: Lehetőleg csak pár milliméterrel legyen nagyobb az anyagdarab, mint a felület, amit befedsz. Ha túl nagy anyagokat vágsz ki, a összegyűrődnek a metszések mentén, és csúnya lesz a végeredmény.

  Hetedik Lépés:

  Folytasd az anyagok betömködését, törekedj arra, hogy minél jobban ráfeszüljenek a testre.

  Tipp: Ha csúszkálnak az anyagok, kenj egy kis decoupage ragasztót a sniccered végére, és kend be a metszések közé. Így tartósabb lesz a végeredmény.

  Nyolcadik Lépés:

  Kész a hungarocell dísz.

  Kilencedik Lépés:

  Az utolsó simítás, hogy beleszúrod a széthajtogatott gémkapcsot a gömböd tetejébe. Érdemes decoupage ragasztót, vagy pillanatragasztót kenni a gemkapocs azon végére, amit benyomsz a gömbbe, hogy biztosan bennmaradjon a testben. Mi még kívülre is kentünk egy kicsit a biztonság kedvéért (színtelenre szárad, így nem lesz csúnya a végeredmény)

  Kész a gömb!

  hungarocell karácsonyfadísz

  Az alábbiakban mutatunk pár képet a többi hungarocell karácsonyfadíszről, amit azonos technikával készítettünk. A kisebb gömbök 8 centiméteresek, a szív és a csillag 10-es.

  Pár gömböt az idén oly divatossá vált art déco stílusban készítettünk el. Ezek a gömbök a ragyogásuk, és a fémes elemek beépítése révén illeszkednek az art décoba, mely először az 1920-as években vált népszerű stílussá elit körökben. A stílus jellegzetessége, hogy fényes és türkös elemeket vegyítettek bársonnyal, és a különféle arany, rozegold és márvány elemekkel. Mi ennek a stílusnak a gazdag hangulatát igyekeztünk megragadni és átültetni az idei hungarocell karácsonyfadísz dizájnunkba. Ezeket sima sötétzöld, illetve sötétzöld-arany pöttyös anyaggal vontuk be, majd a réseket -ahova betömködtük az anyagot-, “lefedtük” arany dekorációs elemekkel, melyeket decoupage ragasztóval illesztettünk fel a testekre. Ilyen és ehhez hasonlókat bármilyen kreatív hobbiboltban találsz, akár flittercsíkkal is helyettesíthetőek, mint a tavalyi gömbök esetében. (Az art déco stílusról írt cikkünket a linkre kattintva olvashatjátok.)

  A többi, tavalyi gömbök pedig a karácsony szellemében láttak napvilágot: színesek, vidámak, ünnepiek!

  hungarocell karácsonyfadísz

  A legnehezebb dolgunk talán a szívecskével volt. Egy ismerősöm pont a napokban panaszkodott, hogy nekik a céges fán lapos szívek vannak – gondoltam is, hogy a figyelmébe kellene ajánlani a hungarocell gömbök előnyeit, de végül eszembe jutott, hogy mennyit kellett ügyeskednünk a szívünk görbületeivel.

  A végeredmény, úgy gondolom, hogy jó lett, de ahhoz, hogy az anyag megfelelő módon feszüljön a kerekded részeknél is, nagyon pontosnak kellett lenni. A csillag esetében pedig olyan keskenyek voltak az ágak, hogy félő volt, hogy ketté törnek, ha túl nagy anyagdarabot próbáltunk volna betömködni közéjük.

  hungarocell karácsonyfadísz


  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük