fbpx

Hogyan lett a láma az új unikornis?

Lakberendezési stílusok
láma

A Butopea-nál mindig igyekszünk követni a legújabb trendeket, akkor is, ha épp szabadidős tevékenységet folytatunk. Most, hogy itt az ősz, egyre többet járok teázni a barátnőimmel, és egy kellemes budapesti teaházban értesültem arról, hogy a legújabb divatállat a láma lesz! Tekintsük át egy kicsit, hogy mi is előzte meg ezt az új divathullámot, majd vigyük az otthonunkba a pihe-puha, borzolgatni való lámát!

láma

A divat állatok filozófiája.

Az utóbbi tíz évben sűrűn váltották egymást a különféle állatok és növények, melyek azt követően, hogy betörtek az internet világába, elkezdték meghódítani az írószer-, a bútor- és a ruhaipart. Ilyen volt nem is olyan régen a bagoly, melyet követett az unikornis, majd a flamingó.

Természetesen egy ilyen állat köré mindig társult egyfajta jellegzetes környezet is, melybe a fent említett iparágak felöltöztették őket, akár nevezhetnénk ezeket attribútumoknak is, azaz állandó kiegészítőknek. A bagoly esetében ez még nem volt annyira szembetűnő, de az unikornishoz jellegzetesen a szivárványt és a csillámport kötötték, illetve azt a pozitív hozzáállást, miszerint mindannyian egyediek vagyunk és különlegesek, emellett pedig arra is “ösztönöz” minket az unikornis, hogy higgyünk az álmainkban, és ne féljünk megvalósítani azokat! A flamingóhoz elsősorban a dzsungel stílust párosították, illetve ugyancsak a különlegességre való ösztönzés jelképe, hiszen a flamingó egy különösen feltűnő megjelenésű madár.

unikornis és flamingó

A láma pedig a nyugalmat, az önérzetességet, és a bájosságot sugározná,  azaz azt a szemléletet, miszerint az élet problémái könnyebben kezelhetőek a nyugalom megőrzésével, és egy kis önérzetességgel!

láma

Örülünk a lámának?

Sokak örömmel fogadják, hogy az unikornisnak leáldozóban van, mely talán az eddigiek közül a legnagyobb hullámot verte: hiszen láthattuk, hogy plüssállatok ezrei árasztották el a boltokat, emellett pedig még az élelmiszeripart sem hagyta érintetlenül a trend. Mi több, az unikornis köré egy egész filozófia épült. A láma ellenben sokkal szerényebb megjelenésű, kevésbé hivalkodó, viszont   két okból is nagy népszerűségnek örvend: Dél-Amerika révén szinte földrésznyi kulturális örökség kapcsolható hozzá, másrészt pedig a láma köthető a buddhizmushoz is. Épp a buddhizmus révén kapcsolható hozzájuk a manapság oly divatos “karma” kifejezés is, melynek lényege, hogy a sors mindenkinek azt fogja visszaadni, amire rászolgált a viselkedésével, azaz ha rosszat teszünk másoknak, akkor egyszer az visszaüt ránk is, és természetesen ha jót adunk másoknak, akkor azt is vissza fogjuk kapni az életben valamilyen módon.

láma

A dél-amerikai lakberendezés, különös tekintettel Peru egzotikus hegyvidéki stílusára, meglehetősen divatosnak számít ma, a lámát leszámítva is. Milliószínű szőttesek tarkítanak mindent, és mindenkit, aki él és mozog odafent. A hegyekben lakók tisztelik a természetet, és bár kevesen vannak, de őrzik a dél-amerikai őslakosok kultúráját, történeteit, hitvilágát, melyet jóformán csak a tőlük eredő szájhagyomány útján terjedő történetekből ismerhetünk. A láma Dél-Amerika keleti részén, az Andokban őshonos, a bokros, füves területeken mozog, ahol viszonylag magasabb a növényzet.

A helyi emberek háziállatként is tartják a lámákat, bár természetükből adódóan meglehetősen nehéz bánni velük. Ugyanis csökönyös, akaratos állatok tudnak lenni, amellett, hogy alaptermészetük meglehetősen barátságos és kíváncsi. Teherhordásra is szokták őket használni, viszont ha túl nagy súlyt helyeznek rájuk, sértődősen ellenállnak, nem hajlandóak megmozdulni. Jó tulajdonságuk viszont, hogy hűségesek, és ha háziasítva vannak, jelzik, ha idegen ólálkodik a ház körül: legyen szó emberről vagy vadállatról. Ezen kívül tejét és bundáját is fel tudják használni a ház körül, így meglehetősen hasznos házi állatnak számít, minden szempontból.

láma

Láma a lakberendezésben:

Gyapjából készülnek azok a milliószínű, puha poncsók, takarók, szőttesek, melyeket a lakberendezésben is tudunk használni, ezeket a színes gyapjú készítményeket gyakran díszítik ugyancsak színes pompomokkal. Peru kulturális háttere, a geometrikus minták, a vidáman kombinált színek bármely európai otthont is színesebbé tehetik. Ráadásul a korai sötétedés, és a téli hónapok kezdetével szükségünk is lesz majd egy kis extra melegségre. A kreatívabbak számára javasolnám, hogy vásároljon alpaka, vagy láma gyapjúból készült fonalat, melyből viszonylag egyszerűen lehet párnahuzatot kötni, az ügyesebbek pedig játszhatnak a színekkel és a mintákkal, hogy minél inkább hasonlítson a végeredmény az eredeti perui stílushoz. A ezek a párnák nem csak hogy feldobják a nappalit a vidámságukkal, de puha, selymes felületüknek köszönhetően mély álomba is ringatnak.

láma

Természetesen ennél nagyobb felületeken is élvezhetjük a lámák jelenlétét otthonainkban: nagyobb szövetek, fali szőttesek, takarók és szőnyegek formájában is otthonunk részévé tehetjük az ősi Dél-Amerika ihlette stílust. A különféle láma formájú plüssökkel és dísztárgyakkal pedig feldobhatjuk a bútorainkat. A lámához sokak szerint jól illik a még mindig divatban levő kaktusz stílus is, így könnyen kombinálható az új divat állat a már beszerzett szukkulenseinkkel, pozsgásainkkal.

láma

Láma nálunk:

Bár fent mutattunk már pár lámás párnát illetve egy perselyt is, de van még pár terület a lakásban, ahol jól használható a láma, mint dekorációs elem.

Lámás bögre

Más az unikornisoknál is láthattunk cuki bögréket, de ezek a poncsós lámák talán még azoknál is édesebbek! A képen látható bögrét megvásárolhatjátok nálunk, rózsaszín, és kék színben is itt: lámás bögre.

láma

Lámás vázák és cserepek.

A lámák jól mutatnak kaktuszok és szukkulensek közelében. Azt mi sem bizonyítja jobban, mint a lent látható láma-cserép páros. Ha az enyémek lennének, biztos festenék egy lelógó színes takarót az oldalukra, és egy pompomos főkötőt a fejükre!

láma

Lámák az ágyban!

Sokak cikinek tartanák, de én el tudom képzelni, hogy a hálószobámba is beviszem a lámás mintájú dolgokat. Ezt az ágyat szinte életre keltik a lámák a vidámságukkal – azt hiszem ennek kevés felnőtt tudna ellenállni! A lentebbi pléd pedig szó szerint imádnivaló!

láma

láma

‘No drama lama’ holdin’ my Shakespeare dramas

A könyvtámaszok minden könyvimádó alapfelszerelésének kötelező darabjai. Miért ne dobhatnánk fel ezeket a támaszokat divatos módon – lámával?!

láma

Egy nagy lámás plüss az ágyadba!

Személy szerint a mai napig tartok plüssöket magam mellett az ágyamba, nem értem, hogy mi a ciki ebben… 😀 Ti hogy vagytok vele? Befogadnátok ezt a pihe-puha lámát az ágyatokba?

láma

Egyszerű de nagyszerű!

Egy szimpla kis dísztárgy mindig feldobja a lakást! Csakúgy, mint ez a nyugodt láma!

láma

Dobd fel a szobád falát táblaképekkel!

Egy táblaképet bárhova elhelyezhetsz! Ha szeretnéd bekeretezheted, de ha úgy jobban tetszik, a falnak támasztva is kihelyezheted. Ezt a lámás táblaképet akar egy színes zsinegre is felfűzhetnéd, mely a perui hímzésekre emlékeztet! Itt pedig meg is vásárolhatod: Táblakép – NO DRAMA LAMA

Hatalmas divat a zsák-tároló!

Ha az utóbbi hónapokban megnézted a lakberendezési magazinokban látható képeket, akkor észrevehetted, hogy mennyi helyen felbukkannak papírzsák tárolók. Ezekre emlékeztet a vászonzsák verzió, mely a gyerekszobában, a nappaliban, sőt még a fürdőben is kiválóan mutat.

Ez a lámás zsák egyszerre bohókás és stílusos: én legszívesebben a magazinjaimat tartanám benne, és a kanapé mellé helyezném! És ti?

Láma

Képek forrása: Pinterest, Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.