fbpx

Az esőerdő színei – Art Deco erdei ház stílus

Lakberendezési stílusok
k

Az Art Deco a 20.század egyik meghatározó stílusa volt, de izgalmas fényűzése máig formálja a modern lakberendezést. A mai napig állnak elő újabb és újabb Art Deco ihlette bútorötletekkel, hiszen a stílus könnyen adaptálódott a modern irányzatokhoz. Korábbi cikkünkben a modern Art Deco szállodai, rózsaszínes árnyalatait vettük górcső alá, most pedig a rendkívül népszerű kék, zöld és türkiz árnyalatok következnek. Lássuk tehát hogyan teremtsük meg egy erdei ház, egy esőerdő hangulatát saját lakásunkban Art Deco bútorokkal.

A klasszikus Art Deco stílustól kicsit eltávolodva a modern irányzatok kalandos világába, láthatjuk, hogy a színekkel játszva akár egy erdei ház atmoszférája is megidézhető Art Deco stílusú bútorok és különleges dekorációk segítségével. Lehetnek a kedvenceink a hazai erdők, az amazonasi esőerdők, vagy épp Shrek-hez hasonlóan vágyhatunk egy hangulatos növények uralta lápra, a megfelelő színű Art Deco bútorok tökéletesen illeni fognak az bármely elképzelésünkhöz.

Talán pont az art deco kísérletező vadsága teszi lehetővé, hogy az ilyen bútorok jól működjenek az esőerdők burjánzó közegében, de mindenképp elmondható, hogy az előkelőség és a kiszámíthatatlanság kéz a kézben jár ennél a stílusnál.

Egy trópusi erdei ház színei

Ennél a stílusnál a zöld és kékeszöld szín sötétebb, nemesebb árnyalatit kell előnyben részesítenünk. Az olajzöld, pávazöld, a fenyőzöld és türkiz árnyalatok egyszerre teremtik meg az Art Deco-ra jellemző nemes pompát és az erdei ház hangulatot.

Természetesen itt is megjelenik a fémes csillogás, az előbbi árnyalatokkal az ezüst és arany színű részek egyaránt jól néznek ki, sőt akár a bronz is jó ötlet lehet. Mindemellett használhatjuk a feketét, a fehéret, a szürkés tónusok pedig különösen jól belesimulnak a sötétzöld uralta térbe, tökéletes hátteret adnak az élénk kékeszöld színeknek.

Természetes fény, sejtelmes atmoszféra

Nap közben fontos, hogy a lombkoronán átsütő naphoz hasonlóan, meleg, szűrt fény legyen a lakásban, erre ideálisak a különböző természetes anyagú rattan/nád fonott mennyezeti lámpák. Estére pedig előtérbe kerülhetnek az Art Deco sejtelmes, luxust sugárzó sötétebb, mélyebb fényt adó olvasó-, és állólámpái.

Erdei Art Deco bútorok

Anyaghasználat terén a selyem és bársony kárpitok itt is dominálnak, a zöld sötétebb árnyalatai különös hatást, egyedi gyönyörűséget kölcsönöznek a megszokott Art Deco stílusú kanapéknak, foteleknek. Az olajzöld és matt arany/bronz részek együtt igazán jól tudnak mutatni, akárcsak a kékesebb árnyalatok egy ezüst díszítéssel.

Mivel általában neutrálisabb, fekete-fehér, esetleg faszínű darabokat látunk, nem is gondolnánk, de a sötétzöld szín a komódoknak, szekrényeknek, Tv-állványoknak is nagyon jól tud állni, kiváltképp ebben a modern erdei ház stílusban.

Dekorációk az erdei ház hangulatért

A fali képek itt különösen fontosak, hiszen kis ablakként egészítik ki az Art Deco bútorokat, nélkülük nem lehet teljes az összkép. A zöldes színű klasszikus Art Deco mintáktól, az igazán trópusias képeken át, egészen az absztraktabb, művészibb festményekig bármit használhatunk, amíg az illeszkedik a színvilágba.

Mindemellett az asztali dekorációkról se feledkezzünk meg, hiszen ennél a stílusnál különösen fontos szerepük van. Mi dönthetünk annak mentén, hogy inkább az Art Deco aranyos csillogása, avagy egy-két természet alkotta dekor hiányzik inkább a lakásból. Legjobb, ha ötvözni tudjuk a kettőt és szépen kidolgozott, természetes formájú arany színű asztali dekorációkat tudunk használni.

Modern Forest Vibe bútoraink és dekorációink

Magazinunkban a későbbiekben megmutatjuk további izgalmas színkombinációinkat is!

Korábbi Art Deco színkonbinációk: Pink Hotel Vibe

Képek forrása: Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük