fbpx

7+2 kreatív ötlet felesleges könyvek felhasználására

Kreatív Ötletek
Zöld kanapé, kisasztal könyvvel

Jó eséllyel nektek is sok-sok már kiolvasott, megunt, örökölt, esetleg távolabbi rokonoktól ajándékba kapott (tehát ki se nyitott) könyv kallódik a lakásban. Ezek mellett persze ottvannak kedvenc könyveink is, és azok, amik rajta vannak a bakancslistánkon, de még nem szakítottunk rájuk időt. De hogyan fér el ez a sok könyv a teljes káosz eluralkodása nélkül? Szerintünk nem is igazán léteznek felesleges könyvek, így bemutatunk nektek néhány kreatív megoldást, amikkel a könyvtöbbletet a lakás igazi ékévé varázsolhatjátok. Megmutatjuk hogyan tegyük láthatatlanná a könyváradatot, hogyan motiváljuk magunkat új receptek kipróbálására szakácskönyvek okos elhelyezésével, és milyen az ideális könyv a nappaliban várakozó vendégeink lefoglalására.

Könyvek a polcon

Mi kétségtelenül máig szeretjük a régi könyvek illatát, a lapozgatást, a kreatív könyvjelzőket és persze magukat az izgalmas és érdekes könyveket. Ilyenkor rosszul esik a rádöbbenés, hogy bizony túl sok a könyv, túl kevés a polc. De talán ne dobjuk ki egyből könyveink egy részét, ne szaladjunk egyből az antikváriumba, mert van megoldás! Méghozzá több is!

Kreatív ötletek a “felesleges” könyvek tárolására és újragondolására

1. Polc helyett faláda

Ha a polc már rogyásig tele könyvvel, könnyíthetünk szenvedésén, plusz stílusos dekorelemmel is gazdagíthatjuk a lakást, ha rusztikus faládákat használunk a könyvtöbblet tárolására. Kopottas faláda helyett persze használhatunk színesre festett fiatalos tárolókat, kosarakat is. A még nagyobb mobilitásért csavarozzunk a láda aljára kerekeket is, így nem kell majd emelgetnünk a sok-sok könyvet.

2. Könyvtorony, mint asztalka

Furcsa ötlet, de egy vagy több, jól összeválogatott könyvekből készített könyvkupac tökéletes lehet vázák, cserepes virágok, lámpák tárolására is. Mivel azonban egy magasra épített könyvhalom nem kimondottan stabil, így elsősorban a lakás kevésbé forgalmas, mégis jól látható részein ajánlott alkalmazni ezt az ötletet a balesetek elkerülése érdekében.

3. Felesleges könyvek helyett kreatív képkeret

A régi, többé biztosan nem forgatott könyvekből egyszerűen kreatív képkeretet készíthetünk, de akár stílusos ékszertároló doboz is kerekedhet belőlük.

Képkeret régi könyvekből

4. Könyvek az ágy alatt

A polc már tele, az asztalon és a földön sorakoznak a vaskos tankönyvek, kalandregények, a szépirodalom és a lexikonok. Hol máshol lenne ideálisabb helye a túlcsorduló könyveknek, mint az ágy alatt, vagy épp az ágy tároló részében?

5. Könyvespolc könyvből

Természetesen itt nem csupán könyvek tartanak könyveket, faelemek és csavarok vannak elrejtve a könyvekben, melyekből a lapok a megfelelő formában ki vannak vágva. Precizitást és időt igénylő, de rendkívül kreatív és ötletes megoldás, aminek biztosan csodájára járnak a vendégeink.

Könyvespolc felesleges könyvekből

Ezzel az ötlettel különösen okosan hasznosíthatjuk a technológiai fejlődés miatt elavulttá vált régi szakkönyveket, használatból kiesett régi szótárakat, és egyéb felesleges könyveket.

Könyvespolc könyvből

6. Lebegő könyvek

Akár egy bűvésztrükk, a lebegő könyvek is kétségtelenül magukra vonják a figyelmet, pedig egyáltalán nem bonyolult elkészíteni egy ilyen polcot, itt nézhetitek meg, hogyan is készül.

Lebegő könyvespolc

7. Tündérház

Ha egy varázslatos és kissé misztikus, fantasy-be illő csavart szeretnénk az otthonunkba, készítsünk a könyvespolcunkra egy tündérházat. Gyerekek és felnőttek egyaránt garantáltan értékelni fogják az erőfeszítéseket, amint meglátják a könyvek között rejlő kunyhót.

+1 Coffee table books – Képes olvasnivalók a dohányzóasztalra

Sokszor láttuk már az orvosi/fogorvosi rendelők várójában kitett különböző minőségű (bulvár)magazinok áradatát, és érthető módon nem jutott eszünkbe, hogy hasonló kupac újsággal díszítsük saját nappalinkat. Ha bulvármagazinnal nem is, de igényes olvasmánnyal és szép képekkel mindenképp érdemes kényeztetnünk vendégeinket.

Az angolban létezik is a kifejezés “coffee table books”, ami tipikusan a rövid informatív szövegekkel és gondolatébresztő képekkel teli vaskos albumszerű könyvekre vonatkozik. Ezek kimondottan jó témaindítók lehetnek, lefoglalják vendégünket, míg mi teát főzünk neki. Ha van ilyen könyvünk, tegyük is ki a dohányzóasztalra, de kedvenc sokszor olvasott könyveinket is használhatjuk ilyen célra, ezzel megmutatva személyes ízlésünket vendégeinknek.

+2 Szakácskönyvek a változatos ízekért

Ha a szakácskönyveink is a könyvespolcon kuksolnak, ne lepődjünk meg, ha kuriózumok helyett mindig a szokásos ételeket főzzük. Ezen könnyen változtathatunk, csupán annyi kell, hogy jól látható helyen, borítóval kifelé helyezzük el a szakácskönyveket. Ha ezt megtesszük, a borítók láttán biztosan hamarabb nyúlunk új receptekhez.

Szakácskönyvek

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.