fbpx

Anyagok és különleges bútoripari megoldások – A legjobb matrac és párna kiválasztása

Anyagok, és bútoripari megoldások, Uncategorized
Legjobb matrac - borító

A Butopêa-nál sok különböző anyagot használunk bútoraink elkészítése során, mely anyagok közül némelyik jól ismert, jól bevált és klasszikus, mások pedig kevéssé ismertek, az utóbbi évtizedek anyagtechnológiájának vívmányai. Úgy gondoljuk, a megfelelő döntéshez fontos, hogy mindenki megismerje a bútorait felépítő anyagokat, így cikksorozatot indítottunk az általunk használt anyagtípusok bemutatására. Hetedik cikkünkben a különböző matractípusokat és párnafajtákat járjuk körül. A cikkből megtudhatjátok, hogy számotokra melyek a legjobb matrac-, és párnatípusok.

Matracok

Életünk 1/3-át átalusszuk, a mentális és fizikai egészségünk megőrzéséhez, a megfelelő mindennapi funkcionáláshoz szükségünk van pihentető alvásra. Sok-sok dologtól függ, hogy a milyen is lesz az alvásunk minősége, de amivel mi is nagyban hozzájárulhatunk éjszakai jóllétünkhöz, az a megfelelő matrac és párna kiválasztása.

Matractípusok – Kinek melyik a legjobb matrac?

A megfelelő matrac kiválasztása meglehetősen személyes és szubjektív dolog, ami másnak hihetetlenül kényelmes, az nekünk talán túlzottan kemény/puha, vagy épp fordítva. Mivel nem kicsi, ráadásul hoszútávra szóló beruházásról van szó, jó, ha tájékozódunk matracvásárlás előtt. Lássuk a matracok ma is népszerű típusait:

Hideghab

Manapság egyértelműen a legnépszerűbb matractípus, népszerűségének oka azonban kérdéses. A hideghabok legfontosabb mérőszáma a sűrűségükre vonatkozó kg/m³. Kijelenthető, hogy minél nagyobb ez a szám, annál jobb minőségű a matrac, annál tovább fog jól szolgálni minket. Az igazán jó minőségű, nagy sűrűségű hideghabok azonban drágák.

Ha olcsóbb matracokkal találkozunk, azok jó eséllyel poliéter bázisúak, szóval szellőzés és formamegtartás szempontjából nem a legkedvezőbbek, mégis ezek a középkategóriás matracok a legnépszerűbbek.

Legjobb matrac - Hideghab

Eggyel magasabb kategóriába – és persze árfekvésbe – sorolhatjuk a poliuretán habokból készült matracokat, ezeket nevezhetnénk az igazi hideghab matracoknak, szellőzésük jobb, élettartamuk hosszabb, mint a fentebb említett típusnak.

A legmagasabb minőségű hideghabok a HR (high resilience) habok, nyitott sejtszerkezetük miatt tökéletesen szellőznek, rugalmasságuk kivételesen jó, ennek megfelelően meglehetősen drágák is.

Memóriahab – A legjobb matrac a gerincnek

Valójában a hideghab egy speciális verziója, ahol a matrac visszarugózását egy speciális, hőre és nyomásra lágyuló adalék segítségével lelassítják. Manapság mind matrac, mind pedig párna alapanyagként rendkívül népszerű, bár akadnak ellenzői is. A jó minőségű memory foam valóban egyedi ergonómiát, kivételes komfortot tud biztosítani.

Legjobb matrac - Memóriahab

A legtöbb ilyen matrac egy egyszerű hideghab lapból és egy ráragasztott memory foam rétegből áll, az ilyen matracok hajlamosak a felmelegedésre, izzadósabb embereknek így nem ajánlottak. Vannak azonban külön szellőzőcsatornákkal ellátott “valódi” memóriahab matracok, melyek igazán kényelmesek, szellőzésük is tökéletes, így sokaknak ez lehet a legjobb matrac.

Latex matracok / Biomatracok/ Kókuszmatracok

Az eredeti, természetes latex matracokat nagy súlyuk, rossz légáteresztésük, drága előállításuk miatt szinte rögtön leváltották a hideghab matracok. Habár a kaucsukfa anyagából készült természetes latex valóban környezetbarát, manapság az átlagos biomatrac anyagának 50-60%-a valójában szintetikus anyag.

Legjobb matrac - Latex

A szekértők felvonják a szemöldöküket a matracokba helyezett kókuszréteg hallatán, ugyanis tudják, hogy a kókuszréteg csökkenti egy matrac formakövetését. A formakövetés pedig nagyon fontos a derék megtámasztásához, így furcsa, hogy a kemény kókuszréteggel “stabilizált” matracok máig népszerűek. Ugyan sokan szeretik, mégis egyre többen jönnek rá, hogy a kókuszréteg bizony nem több, mint egy okos marketingfogás.

Kókuszrost matrac

Rugós matracok

Bonell rugós matracok

A Bonell rugós matrac igazi klasszikus, az egyik legrégebbi matractípus, de ez nem jelenti azt, hogy kiment volna a divatból. A Bonell matracok élettartama meglehetősen hosszú, az ilyen matracoknál a rugótest sokáig stabil minőséget jelent, ugyanakkor hátránya, hogy az egymáshoz rögzített rugótestek kevésbé képesek felvenni a test formáját, mint a modern matracok.

Bonnell rugós matrac

Zsákrugós matracok

A klasszikus Bonell matracok hibáját tökéletesen kiküszöbölik a zsákrugós matracok. A Bonell-nél kisebb rugótestek kis textiltasakokban vannak, függetlenül képesek mozogni, így sokkal jobban felveszik a testformát, pontos alátámasztást adnak. A jó minőségű ergonomikus zsákrugós matracok méltó kihívói a prémium hideghab matracoknak is, itt már igazán a preferencia dönt, ez is versenybe száll a legjobb matrac díjért.

Legjobb matrac - Zsákrugós

Fedőmatracok

Ha aktuális nyugvóhelyünkön nem éppen a legjobb matrac található, ne csüggedjünk, nem muszáj egyből mélyen a zsebünkbe nyúlni, korrigálhatjuk meglévő matracunk hibáit fedőmatraccal is. A 4-8cm vastagságú, tipikusan memóriahabból készült fedőmatracok nagy mértékben javíthatják komfortérzékünket, persze alapmatracunk végzetes hibáit ezek sem képesek maszkolni, tényleg csak a kényelem növelésére valók.

Fedőmatrac

Párnák – Az ideális nyak- és fejtámasz nyomában

Mély és pihentető alvásunk másik legfontosabb kelléke a személyes igényeinknek megfelelő párna. Három különböző irányvonalon indulhatunk el párnaválasztáskor. Választhatunk preferált alvási testhelyzetünk alapján, esetleges egészségügyi problémáink figyelembevételével, vagy épp a töltés anyaga alapján. Ha egészségügyi problémánk nincs, legjobb, ha az alvási testhelyzetünk szerint választunk párnát.

Párnák testhelyzet szerint

Alvási testhelyzetek

Hason fekve alvóknak

Mindenképp alacsony, puha párna ajánlott a hason fekőknek, mivel ilyen párnákkal biztosított a gerinc megfelelő alátámasztása. Selyemmel, vagy mikroszállal töltött lehet a legalkalmasabb.

Az oldalukon és hátukon fekvőknek

Közepes puhaságú, magasabb, anatómiai kialakítású párna a legideálisabb az oldalukon, illetve hanyatt fekvőknek. A váll és a nyak megfelelő alátámasztása, a gerinc természetes ívének megtartása érdekében az ilyen párnák a legjobbak, horkolás esetén pedig speciális horkolás elleni párna ajánlott.

A forgolódóknak

Ha gyakran váltunk testhelyzetet alvás közben, leginkább a speciális többkamrás és állítható magasságú párnák szolgálják ki majd az igényeinket.

Párnák egészségügyi problémák szerint

Poratka allergia

Antiallergén párna

A poratka allergiában szenvedők jó, ha hanyagolják az olyan párnákat, melyben könnyen megtelepszenek ezek a miniatűr állatkák. Nekik nem ajánlott a pehelypárna, sokkal inkább a selyem, memóriahabos, vagy mikroszálas párna lesz a megfelelő választás.

Nyakfájás

Sok különböző orvosi oka lehet a nyakfájásnak, de sajnos okozhatja szimplán a nem megfelelő testhelyzet, a rossz párna és matrac is. Leggyakrabban az ergonomikus kialakítású memóriahab párna hoz enyhülést a nyakfájásban, hiszen ez tökéletesen felveszi a nyak alaját. A hosszútávú megfelelő testhelyzet akár teljesen eltüntetheti a problémát.

Léteznek továbbá speciális párnák, melyek enyhítik a reflux tüneteit, vagy épp a horkolást.

Párnák alapanyagok szerint

A különböző anyagokból készült párnák érzetre bizony nagyban eltérhetnek egymástól, emellett a tisztíthatóságuk és szellőzésük is eltér.

Memóriahab párna

A nyaki csigolyákat ez a párnatípus tudja leghatékonyabban tehermentesíteni, minimum 50 kg/m-es sűrűségű memóriahabot érdemes választani. A hagyományos “szappan” alakú memória párnák mellett nagyon népszerűek az ergonómiai kialakításúak, valamint a memóriahab darálékkal töltött párnák is.

Toll/pehelypárna

Pehelypárna

Az elnevezés már rég nem a nagyszüleink idejére jellemző tollpárnákat jelenti, amiből elő-előkandikál egy szúrós tollvég. A mai párnákba tollat és pehelytollat is töltenek, valamint a tollvégeknek ellenálló textil huzatot használnak. A pehelypárna keménységéről a töltősúlya árulkodik, erre érdemes figyelni, valamint a 3/4 rész toll, 1/4 rész pehelytartalom az ideális a legtöbb ember számára. Ahogy fentebb említettük, a tollpárna hátránya, hogy allergiás tüneteket válthat ki.

Biopárna

Természetes biopárna

A biomatracokkal ellentétben a biopárnák valóban közel 100%-ban természetes anyagokból készülnek. Leggyakrabban tönköly- és köleshély töltetekkel találkozhatunk, ezek nagyon jó támasztékot adnak a fejnek, képesek felvenni a nyak formáját, habár érzetre keményebbek, mint a memóriapárnák. Szellőzésük nagyon jó, de fontos tudnunk, hogy az ilyen párnák zizegő hangot adnak ki mozgolódás közben. (Ezt egyesek megnyugtatónak, mások zavarónak találhatják)

Műszálas párna

Műszálas párna

Leginkább műszál valamint szilikongolyó töltetű párnákkal találkozhatunk ebben a kategóriában, mindkettő rugalmas, mégis lágy sajátságokkal rendelkezik. Stabilan támasztja a fejet és a nyaki csigolyákat, jól szelőznek és nagy előnyük, hogy moshatók magas hőfokon, így a poratkák allergiát kiváltó anyagcsereterméke tökéletesen eltávolítható belőle.

Képek forrása: Butopêa, Pinterest

Bútoralapanyagokról szóló további cikkeink


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.