fbpx

Szép házak és lakberendezési stílusok az Instagramon

Lakberendezési stílusok, Otthon berendezése

Ha lakberendezés előtt állunk, elég, ha beírjuk a keresőnkbe, hogy szép házak, s máris kismillió ötlet közül válogathatunk. Azonban ahhoz, hogy valóban szép ház / lakás / otthon legyen a miénkből is, jóval több feladatunk lesz, mint egyszer felmenni az internetre, lakberendezési ötletek után kutakodva – sokszor nagyon nehéz, és több évig tartó folyamat, mire sikeresen kialakítjuk azt a belső teret, melyet megálmodtunk magunknak.

 

Biztosan neked is számos ötleted van már arra vonatkozóan, hogy hol inspirálódj, ehhez szeretnénk most egy kis extra segítséget nyújtani, és megmutatjuk, hogy mi melyik lakberendezéssel kapcsolatos Instagram profilokat találjuk a legizgalmasabbnak.

Válogatásunkban hat különböző stílushoz kapcsolódóan választottunk ki 10 lakást az Instagramról, amit a legszebbnek gondolunk.

Skandináv stílus

„Az otthonod nem egy raktár, hanem élettér” – mondta a minimalizmus mellett elköteleződött Francine Jay írónő, aki lakberendezés és életmód témákban írta könyveit.  Közel hasonló szellemiséget képvisel a skandináv stílus is,  mely geometrikus formákkal és mintákkal díszít, emellett a rendezettségéről és az átláthatóságáról híres.
Az otthonosság érzete ugyanis nem ott kezdődik, hogy számunkra kedves dolgokkal telerámoljuk az otthonunkat (mindezt rendezetlenül, átgondolatlanul, úgy, hogy az évek során csak sokasodik a lassan lomokká váló holmik száma). Az otthon attól lesz otthon, hogy komfortosan érezzük magunkat benne, és ez rend, átláthatóság nélkül lehetetlen. Igazán minőségi és békés pihenésre csak akkor van lehetőségünk, ha az egész napos hajtás után egy átlátható, rendezett környezetbe térünk haza. (legalábbis ezt a skandináv stílus által képviselt álláspont)

A képen látható nappali jól reprezentálja milyen is egy igazi skandináv stílusú belső tér: egyszerű, jól átlátható és rendezett.

 

Szép házak: skandináv stílus
Instagram: skandinavian.interior

A rendezettség és az átláthatóság azonban nem jelenti azt, hogy dekorációk és színek nélkül kellene élnünk az életünket. Az alábbi kép láttán nem hiszem, hogy bárki is azt mondaná, hogy ez a nappali nem otthonos.

 

Szép házak: skandináv stílus
Instagram: skandinavian.interior

Hygge, a skandináv életstílus

Előbbi folytatásaként, avagy kiegészítéseként mutatunk pár példát, hogy hogyan tehetitek a skandináv otthonotokat „hyggelig”-é, avagy otthonosabbá.

A Hygge ugyanis a dánok boldogságfilozófiája, egyfajta életérzést jelölnek ezzel a kifejezéssel. Tulajdonképpen azt az érzést, mikor boldognak, teljesnek érezzük magunkat, mikor biztonságban vagyunk és olyan emberek vesznek körül minket, akiket szeretünk. Többségünk talán a karácsonyi készülődés időszakában tapasztalja meg igazán, hogy mi az a hygge. A dánok viszont tökéletesítették ezt a boldog életérzést és egy egész kultuszt építettek köré. A Hygge kihagyhatatlan elemei a természetes fények (gyertyák, lámpák, dekoratív fényfüzérek stb) valamint pihe-puha anyagok, párnák, kiegészítésként pedig nagy hangsúlyt fektetnek az amolyan „kuckózós helyek” kialakítására, ahol takaróba csavarhatjuk magunkat és meleg italokat iszunk – így kipihenve a nap fáradalmait.

 

Szép házak: hygge stílus
Instagram: salvagedor

 

Szép házak: hygge stílus
Instagram: hyggelife

A kék újraértelmezve

A kék szín sokak kedvence, azonban nagyon ritkán látunk példát arra, hogy nagyobb kék bútorokkal, jelentős mennyiségű kék dekorációkkal töltenének meg egy lakást, arra pedig hogy kékre fessük a falat -ne adj Isten sötétkékre-, csak a legelvetemültebb -de annál jobb ízléssel megáldott-, emberek vállalkoznak. A kék egy nagyon elegáns szín, és ha jól kombináljuk a többi bútorral, igencsak impozáns belső teret hozhatunk létre vele.

Megmutatjuk, hogy hogyan hasznád úgy, hogy ne kelljen attól félned, hogy túlzottan hideg lesz a végeredmény:

 

szép házak: kék újragondolva
Instagram: nlimme_blogg

 

Szép házak: kék másképpen
Instagram: latelierpastel

Urban Jungle stílus

Az Urban Jungle tulajdonképpen azoknak lett kitalálva, akik még télen is a zöldre, vágynak. Nem az örökzöldekre, hanem a trópusi zöldekre. Meg lehet teremteni az őserdők hangulatát különleges falfestési módokkal, tapétákkal, levélmintás kárpitozott bútorokkal, vagy plafonra fellógatott növényekkel is. Szerintünk a képen látható módszer egy igencsak hangulatos megoldás: csak visszafogottan, a háttérben jelenik meg a dzsungelt reprezentáló levélminta, ezt egészítik ki a réz sötétebb illetve világosabb árnyalatai, valamint a fa bútor. A végeredmény egy igazán meleg, trópusi hangulatú belső tér.

Ha az Urban Jungle stílust választanád, szuper lakberendezési ötleteket találsz majd az interneten. Ha egy kicsit bátrabb vagy, tényleg otthonodba költöztetheted a vadont. Viszont ezt csak a „zöld ujjúaknak” javasoljuk, mert oda már igazi növények kellenek.

 

Szép házak: urban jungle
Instagram: latelierpastel

Egy igazán romantikus otthon

A nagypapám mindig azt mondja, hogy az ő kertje a legromantikusabb – bár az ő kertje nem egy esztétikusan rendezett Urban Jungle, hanem egy igazi dzsungel, azaz semmi rendezettség nincs benne, tulajdonképpen megközelíthetetlen. Vannak, akiknek ezt jelenti a romantika…
Mi azonban nem ilyesmire gondoltunk, mikor igazi romantikus ötleteket ígértünk nektek, hanem a a púderrózsaszínnel, valamint dögös vörössel kapcsolatban szeretnénk nektek lakberendezési ötleteket mutatni…

A púderrózsaszín és a szürke párosítása egy igazán kellemes összhatást eredményez, nyugodt és visszafogott belső tér fogadja mindazokat, akik ezekre a színekre voksolnak. Ezt bizonyítja alábbi képünk is:

Szép házak: romantikus otthon
Instagram: latelierpastel

Idén nagy népszerűségnek örvend a vörös is. Ez már merészebb vállalkozás, de ahogy már a sötétkék esetében is mondtuk, ha jól választunk színt, és jól kombináljuk a többi bútorral, elegáns és romantikus lesz a végeredmény, és nem kell attól félnünk, hogy túl harsány vagy hivalkodó lenne a szobánk.

Ráadásul nem csak a púderrózsaszín, de a borvörös és a burgundi is kifejezetten csinosan mutat azon a szürke kanapén… nem?

 

Szép házak: romantikus otthon
Instagram: archiraffa

Évek óta ugyan az a kedvenc színed? Legyen monokróm otthonod!

A monokróm tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy adott szín árnyalataival játszadozol az egész szobában… teszem azt, ha a sárga szín szerelemese vagy (vagy mondjuk inkább úgy, hogy fanatikusa), akkor berendezheted a szobádat pusztán a sárga szín különféle árnyalatait kombinálva. Akár úgy is csinálhatod, hogy kizárólag a választott szín árnyalataival játszol, de ha kicsit izgalmasabbá akarod tenni a végeredményt, becsempészhetsz pár más színű tárgyat – csak arra ügyelj, hogy a választott színed domináljon továbbra is.

Mi egy egyszerűbb megoldást választottunk, és a két alapszínre fókuszálunk, azaz a feketére és a fehérre. Ha közelebbről megnézitek, megbújik egy-két zöld növény a háttérben, valamint az előtérben levő bútorok fa része is ellensúlyozza kicsit a fekete-fehér szoba egyszínűségét.

 

Szép házak: monokróm
Instagram: thuizop5

 

Reméljük elnyerte a tetszéseteket ez a 10, általunk legszebb háznak titulált kép, és reméljük, hogy segítettünk kicsit ezekkel a lakberendezési ötletekkel azoknak, akik az említett stílusok megvalósításán gondolkodnak.

A képek forrása: Instagram.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük