fbpx

Karácsonyi szokások az elmúlt 100 évben

Lakberendezési trendek
karácsonyi szokások

Számunkra már teljesen természetesek a mai karácsonyi szokások, a karácsonyi kirakatok, a plázákban a karácsonyfa körül a kisvonat, otthon karácsonyfát állítani LED-fényekkel és üveggömbökkel, és még sorolhatnánk. Nem is gondolnánk, mennyire újak ezek a szokások, ha távolabbról nézünk a múltra. És akkor is meglepődnénk, ha tudnánk, honnan és hogyan indultak ezek a trendek, hogyan alakulgattak az évtizedek alatt, mire elérték mai formájukat. Tarts velünk egy időutazáson, ahol közösen megnézzük, hogyan nézett ki egy karácsonyfa az elmúlt évszázad ünnepein, hogyan változtak a dekorációk és a legkülönfélébb karácsonyi trendek.

Több mint 100 éve

Tudjuk, 100 évet ígértünk, de nézzük meg röviden, mik történtek a karácsonyi trendeket illetően a 20. század előtt. A világon először például Németországban vált hagyománnyá a karácsonyfa állítás ünnepekkor, mégpedig a 16. században, azóta karácsonyi szimbólummá vált, amely nélkül sokan el sem tudnánk képzelni a karácsonyi dekorációt. Természetesen akkor még teljesen máshogy nézett ki egy hagyományos karácsonyfa. Főleg almával, dióval, ostyával, édességekkel díszítették.

Bécsben az első karácsonyfát 1814-ben állították, ami olyan furcsaságnak számított akkoriban, hogy még a titkosrendőrség is jelentést készített róla. Angliában pedig 1848-ban állítottak először feldíszített fenyőt karácsonykor. Hozzánk is német közvetítéssel érkezett a karácsonyfa állítás szokása, és a 19. század második felére vált széleskörben elterjedt hagyománnyá. Ekkor Németországban már műfenyők is megjelentek több háztartásban. Ezek a fák libatollból készültek, és eléggé ritkásak voltak, később a tollakat zöldre, illetve más színűekre is festették a fán.

1910-es évek

Az 1910-es években kezdték el az áruházak az ünnepek előtt karácsonyi dekorációval díszíteni a kirakataikat az USA-ban. New York utcái pezsegtek és varázslatos ünnepi hangulat éltek át a kirakatok mellett sétálók. Ebben az évtizedben jelent meg a Charles Dickens regénye alapján készült film, a Karácsonyi ének (A Christmas Carol). Azóta már több feldolgozás készült, de ez az 1910-es film egy mindössze 13 perces fekete-fehér némajáték volt. Az emberek mégis imádták. És talán ez volt az első olyan film, amit a családokban kedves rituálévá vált újra és újra megnézni karácsonykor. Az Egyesült Államokban ezekben az években kezdték meg az üveg karácsonyfadíszek gyártását is, szintén német hatásra. Előtte csak textil-, fonal- és más kézműves díszeket használtak.

1920-as évek

A 20-as évekre világszerte elterjedtek a Németországból származó libatoll műfenyők. A fák ritkásságát rengeted dísszel ellensúlyozták, masnikkal, pomponokkal, csillagokkal, rengeteg gömbbel. Ebben az időszakban már a fa köré csavarható elektromos fényfüzérek is megjelentek, és felváltották a sokszor tűzveszélyes csillagszórókat, amik a legrégebbi világító dekoráció, a gyertya utódai voltak.

1930-as évek

1931-ben állították fel először talán minden idők legikonikusabb karácsonyfáját, a New Yorki Rockefeller Center előtt. A hatalmas fa rengeteg látogatót vonzotta, és a mai napig kedvelt látványosság, ennyi évtizeddel később is. A nagy gazdasági világválság hatására újra divatba jött a családi háztartásokban a fa ennivalókkal való díszítése, mert az olcsóbb volt. Amerika is átvette ezt az európai szokást, és a saját képére formálta. Így született meg a popcornból és medveszőlőből készült girland (popcorn & cranberry garland).

1940-es évek

A 40-es évek Európájára erősen rányomta a bélyegét a II. világháború. Így a karácsony ebben az időszakban még nagyobb jelentőséget kapott. Egy kis megnyugvást hozott, melegséget a háborús napok veszteségeibe, az emberek szívesen menekültek a borzalmak elől a meghitt karácsonyi rituálékba, még ha az anyagi keretek szűkösek is voltak ezekben az időkben. Mivel nagyon fontos lett ez az ünnep, még nagyobb hangsúlyt fektettek a díszítésre is, ebben az évtizedben nem maradhatott szabad ág a karácsonyfán, és nagyot mentek a mindenféle színű girlandok, csillogó szálak.

1950-es évek

1953-ban berobbant a kisvonat-trend. A tekervényes síneken, alagutak alatt, a karácsonyfa körül robogó kisvonat ott volt a karácsonyi kirakatokban, a klasszikus karácsonyi filmekben, és ezek után a legtöbb otthonban is. Sokak számára a kisvonat a „Karácsonyra otthon leszek” üzenetet szimbolizálta, ezért is nőhetett annyira könnyen a családok szívéhez, ahol esetleg az apa a munkája vagy a korábbi háborús időszakban például nem lehetett mindig a családjával.

Az 50-es években vált elérhetővé mindenkire számára a hóspray is, amire szintén gyorsan rákaptak az emberek. Ez a dekorációs elem a mai napig népszerű, és könnyen megteremthető vele a téli, karácsonyi hangulat a meleg otthonokban is.

1960-as évek

A füstfólia szálakat és girlandokat továbbra is imádták az emberek, amire mai szemmel már furcsán nézhetünk. Azonban pont a 60-as évek második felében közeledett a vég ezeknek a lógó díszeknek, mert felfedezték az ólom káros hatásait, és ebben az időben ezek a díszek ólomfóliából készültek, így a gyártóknak át kellett állniuk más alapanyagokra, de a hatalmas népszerűség már nem tért vissza.

A közízlés magát a karácsonyfát illetően is érdekesen alakult, ha a mai divat szemüvegén nézünk vissza. Az emberek egyre többen vásároltak alumínium műfenyőt, és egyre kevésbé ragaszkodtak a hagyományos zöldhöz, helyette a fehér karácsonyfa lett az új kedvenc.

1970-es évek

1976-ban a Department 56 nagyon jó üzleti érzékkel elkezdett téli és karácsonyi minifaluszetteket gyártani. Azelőtt is népszerűek voltak a kis városmakettek, terepasztal rendezgetések, de most karácsonyi köntösbe bujtatták, amit természetesen mindenki imádott. Egyébként az európai kultúrában is ekkortájt vált nagy divattá az otthoni mini Betlehem berendezése, pici agyagfigurákkal. Bár az év többi részében nehéz lehet hova rakni őket, gyönyörű és aranyos dekorációk ezek a mini karácsonyi falvak, a hófödte tetőkkel, vagy a betlehemek, aminek a figurái között szintén csodaszép darabokat találhatunk.

1980-as évek

A 80-as évek karácsonyi dekorációjában szintén egy gazdasági tényező játszott nagy szerepet. Ázsiából olcsón előállítható, műanyag díszeket kezdetek tömegesen Európába és Amerikába szállítani. Az embereken úrrá lett a vásárlási láz, ahogy a drága üvegdíszeket felváltották a műanyag díszek. Innentől sokkal könnyebb és elérhetőbb volt minél többféle és minél többszínű díszeket beszerezni. Így a 80-as évekbeli karácsonyfák nagy átlagban telis-tele voltak zsúfolva mindenféle díszekkel.

1990-es évek

A 80-as évekkel szemben, ahol a feldíszített karácsonyfa egy valóságos kavalkád volt, a 90-es évekre kialakult egy designer-réteg, akik áruházaknak és hoteleknek készítettek karácsonyfákat, közvetett módon is formálva a közízlést. Így szépen lassan ebben az évtizedben a családokban is kialakult az a szokás, hogy díszítéskor választanak egy témát, egy színkombinációt, és annak mentén díszítik – az így már sokkal ízlésesebb és letisztultabb – fákat.

És persze ne feledkezzünk meg az évtized egyik legfontosabb mérföldkövéről, már ha a karácsonyról beszélünk, 1994 jelent meg Mariah Carey „All I Want For Christmas Is You” című száma. Ez az a karácsonyi szám, amit mindenki az első hangokból felismer, tudja a teljes szövegét, és ami azonnal meghozza a karácsonyi életérzést. Persze, tudjuk, hogy sokak már megelégelik, mire tényleg 24-e lesz, de erről az örök klasszikusról meg kellett emlékezni.

2000-es évek

A 2000-es évek legfontosabb jellemzője a karácsonyi dekorációk szempontjából, hogy az emberek a korábban népszerű műfenyők helyett egyre inkább igényelték a valódi fenyő illatát, formáját, természetességét. A Nordmann-fenyő, a luc- és ezüstfenyők a legnépszerűbbek az élő fenyők közül.

2010-es évek

Ebben az évtizedben már inkább azt a tendenciát látjuk, hogy egyre kevésbé ragaszkodnak az emberek a karácsonyi hagyományokhoz. Nem kell, hogy a karácsonyfa fenyő legyen vagy zöld, egyáltalán karácsonyfaalakúnak sem kell igazából lenni. A 2010-es években a legtöbb áruházban, szállodában, étteremben megjelentek a karácsonyfák helyett a grincs fenyők. Ez a trend a háztartásokban is megvetette a lábát.

A 10-es évek végén, illetve most a 20-as évek elején pedig azt látjuk, hogy az emberek szívesen igazítják a karácsonyi dekorációt a saját otthonuk vagy egy-egy lakberendezési stílushoz. Így már tényleg nem lehet felsorolni, hogy hányféle karácsonyfa-alternatívát láthatunk, minden színben, méretben, formában, díszítettségben. Egy korábbi cikkben mutattunk pár ötletet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük