fbpx

A gránátalma hatása a lakberendezésre

Lakberendezési trendek
gránátalma hatása

Már a múlt héten is írtunk arról, hogy a lakberendezés is átveszi az éppen divatos szimbólumokat, ilyenek voltak a bagoly, a láma vagy az ananász. Ott voltak a füzeteken, ágyneműkön, tapétákon. Az előző cikkben a jelenleg leginkább trendi állatvilágot mutattuk be a lakberendezés szemszögéből. Most pedig következzen egy másik jelenleg népszerű szimbólum, a gránátalma. A gránátalma hatása a lakberendezésre egyébként nem csak a mintákban figyelhető meg. Azok a színpaletták, melyeket a gránátalma ihletett nagyon modern és karakteres belső teret alakítanak ki.

A gránátalma hatása a kultúrára

A gránátalma ugyan az utóbbi évben nagyon felkapott, de népszerűsége már évezredekre nyúlik vissza, és kultúrákon ível át. A testre gyakorolt pozitív hatásait már az ókori görögök is felismerték, és a gyógyászatban is használták a gyümölcsöt. Emellett sötétvörös, vérre emlékeztető leve miatt az erő, hatalom és halál szimbóluma is volt. Különleges alakja és a belsejében található sok mag miatt a termékenységet is megtestesítette, a szerelem istennő ábrázolásakor is gyakran megjelent. Egyébként pont a sok magjáról is kapta a nevét, a granum latin szó szemet, szemcsét is jelent.

A Bibliában is többször említik, például az Ígéret földjének gazdagságának metaforájaként, vagy a egyes papok ruháit is gránátalma díszítette, a zsidó kultúrában pedig a gránátalma a Tóra jelképe. A Koránban is az Isten által teremtett tökéletes dolgok között említik. Később pedig a szimbolikus jelentés mellett a gyógyászatban, kozmetikában, gasztronómiában és képzőművészetben is értékes termékké vált, például szőnyegek festésére is használták sötét levét.

Gránátalma a lakberendezésben

A legtöbb trendi szimbólumot esetén, például az ananászt vagy az alpakát, nehezen tudjuk egy nagyon komoly lakberendezési összképben elképzelni, inkább modern art, bohém jelleget visznek a helyiségekbe. A gránátalmát ezzel szemben nagyon jól tudjuk használni egy nagyon kimért és komoly szoba berendezésénél is. Már a kulturális példáknál is említettük, hogy például az erő, hatalom szimbóluma is, mélyvörös színe is tekintélyt parancsoló. Persze nyilván itt is van egy lazább, játékosabb vonal, vidámabb színekkel és absztrakt művészi formavilággal.

Rengeteg lehetőség van a gránátalmával is attól függően, hogy mennyire szeretnénk ez hangsúlyozni, és mennyire engedi a helyiség alapja. Választhatunk például egyszerűen csak egy gránátalma alakú vázát, teljesen más színben, a formától már önmagában különleges lesz. Használhatjuk a színek között a gránátalma egy árnyalatát, de elmehetünk egészen a végletekig egy izgalmas gránátalmás tapétával vagy fotellel is.

A gránátalma hatása a színpalettákra

A gránátalma színe alapvetően eléggé karakteres, de választhatunk egy gyengébb árnyalatát, például a héja színét, vagy lágyíthatjuk azt az erős vörös színt alapszínekkel, világosabb színekkel. Elindulhatunk tehát a gránátalmától egy ilyen púderesebb, rózsaszínes irányba. Használhatunk a gránátalma színe mellé friss színeket, citromsárgát, élénkzöldet egy fiatalos nappaliban vagy konyhában például. De nagyon jól harmonizál ez az árnyalat a kávészínekkel és a szürke különböző árnyalataival is. Egy ilyen színpaletta sokkal visszafogottabb, melegséget árasztóbb, mint az előző, a ház bármelyik helyiségében megállja a helyét. És végül, ha a gránátalma ciklámenes tónusát vesszük alapnak, gyönyörű palettát állíthatunk össze püspöklilával és királykékkel.

Gránátalma minták

A gránátalma hatása a mintákon is megfigyelhető. Mivel a gyümölcs viszonylag különleges, az általa ihletett minták is egyediek és gyönyörűek. Van, ahol egészen pontosan ábrázolják a gyümölcsöt, van mikor csak a körvonal vagy a sokmagvas belső jelenik meg valamilyen formában. A designerek, tervezők nagyon szeretik a legkülönbözőbb stílusú díszpárnáktól kezdve, szőnyegen és kárpiton át a tapétákig mindenhol.

Gránátalmák a dekorációban

Nehéz átfogóan beszélni erről a témáról, mert már eddig is láttuk, hogy milyen széleskörű és színes a gránátalma mint szín vagy formavilága felhasználása a lakberendezésben, de ez a dekorációkban még inkább megnyilvánul. A komolyabb hatású kerámiadíszek, a gyertyák, a modern gránátalmás szobrok, a művészi fotók vagy egy gránátalmafa mind-mind alkalmas arra, hogy egy kicsit korszerűbb és egyedibb legyen az otthonunk. Akár egy olyan elemmel, ami könnyen cserélhető, és később az aktuális újabb trendhullámot is kipróbálhatjuk majd egy-egy elem kicserélésével.

Színben passzoló Butopêa-termékek

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük