fbpx

Ilyen egyszerű a DIY terrárium készítés!

Csináld Magad, Kreatív Ötletek
terrárium készítése

A terrárium készítés könnyebb, mint gondoltam volna! Első körben persze meg voltam győződve arról, hogy ez egy különösen komplikált és bonyodalmas feladat lesz, de aztán rá kellett jönnöm, hogy gyors és egyszerű az elkészítése: nagyjából egy óra alatt kész is lettem. Bár azt hozzá kell tennem, hogy az alkotást komoly előkészületek: utánajárás, céltudatos vásárlás és összekészítés előzte meg! 

A terrárium készítés rövid története és körülményei: 

De ne szaladjunk ennyire előre: miért is akartam egy kis terráriumot otthonra?

Szeretem a növényeket, de nem vagyok az a “zöld ujjú” típus, aki bármilyen törékeny élőlényhez nyúlva szó szerint “felvirágoztatja” azt. Inkább az ellenkezője szokott megtörténni… rövid tündöklés után elpusztulnak mellettem a növények. Épp ezért voltam olyan lelkes, amikor először hallottam  a terrárium készítés lehetőségéről, vagy ahogy mások hívják: “florarium”, ugyanis ez a DIY most egy kisméretű terráriumot fog bemutatni, melybe látványos virágokat ültethetünk.

Az előkészületek során komoly kutatást végeztem azzal kapcsolatban, hogy milyen növények élnek boldogan a terráriumban. Olyan növényekre van szükségünk, melyek magas páratartalmú környezetben érzik jól magukat, és melyeknek alacsony a napfényigényük. Az ilyen növényekek simán földbe ültetve jó vízáteresztő képességű talaj kell, emellett pedig amikor locsoljuk őket langyos vizet kell használnunk, de ilyenkor is elég ha 2-3 hetente tápoldatos vízzel locsoljuk őket – ha pedig terráriumi környezetbe ültetjük őket, mert akkor az üvegünk saját ökoszisztémája is hosszú ideig ellátja őket csapadékkal!

terrárium készítés otthon BUTOPEA

A növények beszerzésével voltak nehézségek, elsősorban a New Garden nevű kertészetben vásároltam be őket, mely egy kicsit magasabb áron kínálja ezeket a növényeket, mint mondjuk a BAUHAUS, az OBI vagy a Praktiker, de az az előnye ennek a kertészetnek, hogy itt az év majdnem minden időszakában beszerezhetőek a kívánt növények, így én is gond nélkül megtaláltam őket… azaz hát…

Azzal nem volt gond, hogy volt -e belőlük készleten. Viszont azzal már meggyűlt a bajom, hogy megtalálom -e őket – nyilván nem is vagyok igazán otthon a növénytanban. A listámon ugyanis latin névvel szerepeltek, viszont sok helyen magyar névvel vannak kiírva a növények nevei, így hosszabb ideig tartott, mire kikerestem a latin név alapján a növény képét, és csekkoltam, hogy vajon ugyan az a növény áll -e előttem, melyet épp keresek. Szeretnék segíteni, hogy nektek már egyszerűbb dolgotok legyen:

terrárium készítés otthon BUTOPEA

My Little Corner – Kis növényhatározó 

 • Selaginella, azaz magyarosan Csipkeharaszt

Ez a kis növény trópusi területekről származik, különös megjelenésű, szabálytalanul “szeldelt” kis levelei miatt kapta a “csipke” jelzőt. Megjelenése üde, élénkzöld, a világos helyeket szereti, de a szórt fény épp elég neki, nem igényel folyamatos, szikrázó napsütést, inkább a félárnyékos helyeken érzi jól magát.

Selaginella növény és levél

 • Asparagus, azaz szobai aszparágusz

Szintén egy könnyen nevelhető, bokrocskává növő szobanövényről beszélünk, melynek sűrű, tűszerű levelei nőnek. Ha nagyon jól bánunk vele, akkor élénk piros bogyókat terem, melyet nem szabad megenni… bár nem halálos, de mérgező, gyomorpanaszokat okoz.

Asparagus növény és levél

 • Fittonia, azaz magyarul Hálóslevél

Ha szoktatok hipster kávézókba járni, akkor találkozhattatok már a hálós levelű Fittonia nevű növénnyel: ez a különleges növény Peruból származik. Leveleit sűrű fehér, vagy pirosas erezet díszíti, mely igencsak eltérő természetes levélszínétől, mely sötétzöld.

Fittonia növény és levél

 • Pilea cadierei, azaz Ezüst tüzérvirág

Szerintem első ránézésre nagyon hasonlít az előzőre a pilea cadierei, pedig nem is ugyan onnan származnak. Az Ezüst tüzérvirág otthona Ázsia. Ez az őserdei növény bőrszerű levelekkel rendelkezik. Vastag zöld levelein fehér csíkok láthatóak.

Pilea cadierei növény és levél

 • Nephrolepus, egy páfrányféle

A páfrányok leveles szobanövények, azaz virágokat nem várhatunk tőlünk. Ettől függetlenül igencsak hasznos növényeknek számítanak, mivel légtisztító, méregtelenítő hatású.

Nephrolepus növény és levél

 • Coffee arrabica, azaz kávécserje a lakásban

Lehet kávét termeszteni egy aprócska üvegben? Hát, ez kiderül majd idővel… mindenesetre a coffee arrabicalehet szép cserepes növény a hozzáértők szerint! Ráadásul szép piros bogyói teremnek, amiből egyes helyeken teát is főznek, melynek magasabb a koffeintartalma, mint más teáknak, viszont nem olyan erősek, mint a kávék.

 • Ficus benj na, a Csüngőágú fikusz.

Egy ázsiai növényről beszélünk, mely Magyarország egyik legnépszerűbb szobanövénye. Viszont vigyázni kell vele, mert mérgező, így veszélyes lehet állataink számára, ahogy a gyerekeket is jó tájékoztatni arról, hogy milyen növényt tartunk az otthonunkban, nehogy baleset legyen a vége. A terrárium készítés ebből a szempontból is ideális lehet, ugyanis elrejthetjük a mérgező növényt a gyerekek és a kisállatok kíváncsisága elől, számunkra viszont tündökölni fog a szépséges leveleivel!

Ficus benj na növény és levél

 • Moha – amit bárhol össze tudsz szedni!

Személy szerint én a közeli erdőből hoztam a mohát, de ha az utcán, vagy a kertben találsz, az is tökéletes lesz!

moss növény és levél

Mire lesz szükséged a terráriumhoz? 

 • Nagy befőttesüveg, legalább 5 literes, széles szájjal
 • Apró szemű kavicsok – melyek az állatkereskedésben is kaphatóak az akváriumok felszerelésénél
 • Préselt kókuszföld – ez a legjobb választás a terráriumhoz, mert természetes, steril, és sok vitamin van benne, mely jó lesz a növényeinknek
 • Faszén
 • Növények
 • Festékspray, mely megfelelő üvegre fújás szempontjából
 • Celofán és vastag ragasztószalag – ezek arra lesznek jók, hogy az üveg azon részét védjük, melyet nem akarunk összefestékezni

terrárium készítés otthon BUTOPEA

Az üveg előkészítése: 

Ahogy írtam fent is, az üvegünknek megfelelő nagyságúnak kell lenni, de nem csak azon okból, hogy megfelelő lakóhellyé váljon a növények számára, hanem azért is, hogy beleférjen a száján a kezünk.

Előkészítésként mossuk ki jó alaposan az üvegünket!

Ezt követően díszítsük ki az üvegünket. Én az üveg alját réz színű festékkel fújtam be. A festés eltakarja a földréteget, viszont nem takarja a növényeket. A festéshez bevontam az üveg tetejét celofánnal, ezt a részt ugyanis nem akartam, hogy festék érje. Ezt rögzítettem a ragasztószalaggal, és kezdődhetett is a festés.

A művelet ezen részét nem örökítettem meg, de a spray-el történő festés lényege, hogy több rétegben vigyük fel a festéket a teljes fedés érdekében. Ehhez az kell, hogy hagyjuk az előzőleg felfújt réteget teljesen megszáradni. Ez nem tart sokáig a spray esetében, nagyjából 5 percet kell várni fújásonként.

Fontos, hogy ne fújjunk fel egyszerre túl sok festéket, mert ha a festék elkezd lecsorogni, nagyon csúnya lesz a végeredmény.

Magát a festést nem örökítettem meg, de így csomagoltam be az üveget a lefújás előtt:

terrárium készítés otthon BUTOPEA

Készítsük elő a talajt:

A terrárium készítés elengedhetetlen eleme az, hogy egy zárt mikro-környezetet hozzunk létre, mely megfelelő esetben, bizonyos mértékben ön-öntöző. A beöntött víz a növények lélegzését követően pára formájában kicsapódik az üvegre, és visszacsurog, így a növények újra meg tudják inni.

Ehhez az kell, hogy réteges talajt hozzunk létre számukra:

Első réteg: először az apró kavicsokat öntjük be az üvegbe. Ez lehetővé teszi, hogy a felesleges mennyiségű víz lecsurogjon, így a növények nem lesznek túlöntözve. Ez a réteg egyfajta természetes szűrőberendezésként funkcionál.

Második réteg: a faszenet is behelyezzük az üvegbe. Ennek a funkciója nem más, mint az, hogy szűrje a vizet, és hogy megszüntesse a kellemetlen szagokat. A szénréteghez egyébként ugyan azt a szenet használtam, amit a kerti grillbe is szoktunk. A szenet apró, 1 centiméteres darabkákra törtem egy kalapács segítségével.

Harmadik, és egyben befejező réteg: a kókuszföldet javasolták a kertészetben, bár helyette használható a sima virágföld is. A kókuszföld azért jó, mert sok vitamint tartalmaz, és még steril is. Az egyébként teljesen száraz faszínű anyagot egy lavórba kell tenni, és vízben áztatni 20 percig. Ezt követően már külön locsolásra sincsen szüksége majd a növényeinknek, elég, ha ebbe az előre felpuhított anyagba ültetjük őket.

terrárium készítés otthon BUTOPEA

terrárium készítés otthon BUTOPEA

 

 

Ültesd tele a terráriumot! 

A mi 5 literes terráriumunkban 3 növény fért el kényelmesen: a tiédben bárhogyan összeválogathatod őket! Légy kreatív! Az aljára én egy kis mohát ültettem, ezzel borítottam be az egész talajt. Majd beültettem a három növényt.

Mikor kész voltam felhelyeztem az üvegre a kupakot, és így hagytam estére.

Mivel én a kókuszföldet használtam nem kellett locsolnom, de a megfelelő páratartalom megteremtése fontos, így ha úgy érzed, hogy ez még nem adott számukra, önts rájuk egy kis vizet.

Legközelebb 4-6 hónap múlva lesz csak gondod a locsolásra, így hátradőlhetsz, és élvezheted a növényeid szépségét!

Megígérem, hogy időről időre tájékoztatlak majd titeket a terráriumom állapotáról: annyit elmondhatok, hogy a természetes körforgás már be is indult benne, ugyanis reggelre már párás volt az üveg!

Úgy hiszem, hogy a terrárium készítés egy kiváló hétvégi program, ha egy kis kreativitásra vágyik az ember! Ha ti is elkészítitek, osszátok meg velünk a végeredményt!

terrárium készítése

terrárium készítés otthon BUTOPEA


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük