fbpx

A retró érkező székek új köntösben a legszebbek!

Csináld Magad, Kreatív Ötletek

Az étkező székek esetében eltérőek az igényeink: egyes háztartásokban különféle összecsukható, mobilisabb darabok mellett döntenek, míg más helyeken a nehezebb, díszített bútorokat preferálják. Legújabb DIY projektünk során egy étkezőszéken dolgoztunk, viszont mielőtt rátérnénk arra, hogy ezt miképp is valósítottuk meg, hadd beszéljünk picit erről a konkrét darabról.

Kommunizmus… emlékeztek? Nem mindannyian, de ez nem is baj! A rendszer puzzle-ja ugyan széthullott, de egy-két darabkája még itt porosodik a sarokba vágva, mint a rendetlen gyerekszobákban. Ilyen például ez a székfajta:

BUTOPEA DIY szék

100%, hogy mindannyiunk számára ismerős ez az ikonikus darab! Ha máshonnan nem, akkor a nagyi otthonából. Nekünk volt ilyen székünk még gyerekkoromban, és két dologra emlékszem vele kapcsolatban: fekete koszréteg tapadt rá, amit alig lehetett levakarni róla, és az ülésben, amikor szétfoszlott, valamilyen beazonosíthatatlan mocskos “izé” lapult benne, melyet hatalmas bók lenne “szivacsnak” nevezni. Nos, ezt a kis mocskot végül kénytelenek voltunk kidobni, mert teljesen leamortizálódott. De azért azt is hozzá kell fűznöm a történethez a teljesség kedvéért, hogy gyerekként nagyon szerettem ezt a széket: hintáztam rajta, és minden játékomban alapkellék volt, így csúfsága és koszossága ellenére is! Sőt, még meg is próbáltam javítani, de sajnos az én székem nem volt olyan jó állapotban, mint ez a darab, melyet most renováltunk.

A végeredmény ilyen lett:

Hogyan varázsolj modern, menő széket egy régi nagyi-székből?

Az étkező székek felújítása előtt a következőt érdemes figyelembe venni: jó -e a szék állapota, nem -e kell a felújításon túl javítási munkálatokat végezni? A felújítással akkor érdemes bíbelődni, ha az általunk választott étkező székek kifogástalan állapotban vannak, hiszen nem vagyunk asztalosok, hogy a hamuból próbáljunk újat teremteni, hanem kreatív alkotók vagyunk, akik szeretik stílusossá tenni a régi dolgokat! Ettől függetlenül kisebb javításokra mi is kompetensek vagyunk: ez esetben például a régi csavarokat újakra cseréltük.

Első lépés:

Fogtuk a régi, kopottas, enyhén piszkos széket, és szétszedtük. Ha volt ilyen széketek tudjátok, hogy az ülőke leszerelhető: azaz négy fából készült kis “kallantyú” van ráerősítve az ülésre, melyeket be lehet akasztani a szék vázába, a nekik kialakított résbe.

Leszedtük az ülést. Ezután a munka két részletben folytatódott.

BUTOPEA DIY szék

A fa részek renoválása:

A fa bútorok esetében nagyon fontos, hogy csiszolópapírral eltávolítsunk minden lakkot, korábbi festékréteget, koszt, elszíneződést, mielőtt bármi máshoz hozzáfognánk. Ez nem csak azért lényeges, hogy egységesebb legyen a festékréteg, hanem azért is, mert egy lakkozott felületet például egyáltalán nem is lehet festeni.

A bútor teljes felületét le kell csiszolni, illetve amennyiben a régi szögek, csavarok elrozsdásodtak, távolítsuk el ezeket, és cseréljük ki őket újakra! Mi ennél a projektnél csiszológépet használtunk a fára: ezzel sokkal egyszerűbb dolgozni, és gyorsabb is! Azért is volt előnyös választás, mert jelenleg egy egész bútor teljes felületét kellett átcsiszolnunk, így fárasztó lett volna kézzel végezni el a feladatot.

BUTOPEA DIY szék
BUTOPEA DIY szék

Az ülőke rendbetétele:

A váz tisztítását követően áttértünk az ülőkére. Ezen a széken egy régi, virágos huzat volt, mely alatt egy szőtt -régen strapabírónak számító, de mára már kilyukadt- anyag lapult. Ezt a szőtt anyagot rátűzték a széklap alsó felére.

A szegecseket egy csavarhúzó, és egy fogó segítségével eltávolítottuk, így hozzáfértünk a belső töltelékhez, melyet egy az egyben kidobtunk, hiszen már nagyon koszos és undorító volt.

Egy tetszőlegesen választott anyagot vásároltunk, majd új tömőanyagot helyeztünk az ülőkére, ráterítettük az anyagot, és a hátsó oldalon tűzőgéppel rögzítettük a fához.

BUTOPEA DIY szék

Díszítés, festés, befejezés:

Mielőtt összeszereltük volna a székünket egy kis színt akartunk adni neki! Az idei év divatszínei közül akartunk választani, így valamilyen púderes rózsaszín, korallos árnyalatot kerestünk. Mi végül maradtunk a púderrózsaszínnél, mert ez jobban illik az otthonunkba, de biztosan korallal is gyönyörű lett volna a végeredmény!

Nem akartuk az egész széket befesteni, a háttámlát ebben a háromszög alakban meghagytuk az eredeti fa színben, és csak alatta, illetve az ülőke részen festettük rózsaszínre. A festeni kívánt területet ragasztószalaggal jelöltük, hogy még szebben tudjunk dolgozni, és pontosabb legyen a festés!

Ezen a ponton annyit tennénk még hozzá, hogy a rózsaszínünk elég halvány árnyalat volt, így mielőtt felvittük volna fehér festéket is használtunk. Így intenzívebb lett a rózsaszín színe is!

BUTOPEA DIY szék

Hagytuk megszáradni, majd felhelyeztük az ülőkét a vázra. És kész is! 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük