0
0
0

Tükröm, tükröm mondd meg nékem...

Vajon el tudnánk képzelni az életünket anélkül, hogy ne lennének tükrök körülöttünk? Nem látnánk magunkat sohasem, nem lennénk tisztában kinézetünkkel, megjelenésünkkel? Azt, hogy ne ellenőrizhessünk le gyorsan sminkünket egy fontos prezentáció előtt? Vagy a hajunkat ne igazíthatnánk meg, mielőtt a családi fénykép elkészül az albumba? Valljuk be elég nehezen, úgyhogy gyorsan ébredjünk is fel ebből a képzeletbeli rémálomból! S mivel ez tényleg elengedhetetlen énképünk kialakulásához, a tükrök már az emberiség fejlődésében viszonylag korai szakaszában megjelentek. Előtte azonban csak a tükörsima vízfelület nyújthatott némi segítséget vagy valamilyen tiszta fémfelület, amiben megpillanthatták őseink magukat. Az igény hamar kínálatot is teremtett, s a tükör tökéletesebbé válásával és elterjedésével megjelentek a különböző hiedelmek is vele kapcsolatban.

A legismertebb talán az összetörésekor bekövetkező 7 évnyi balszerencse amit szerencsére tudunk semlegesíteni ha folyó víz alá tesszük vagy befestjük a cserepeket feketére. De ne feledkezzünk el a mostanában olyan divatos vámpír-mitológia legalapvetőbb tételéről, miszerint a vérszívóknak nincsen a tükörképe. Így ha egy vendégünket a lakásba lépve nem látjuk tükröződni az előszobai tükörben, akkor úgy hiszem kezdhetünk aggódni. A tárgy misztikusnak tűnő működése miatt rengeteg mesében kapott fontos szerepet, jóslásokhoz használják manapság is vagy meditációhoz, pedig működésének alapja roppant egyszerű: a tökéletesen sima felület egyenletes fényvisszaverődésének köszönhetően mutatja, tükrözi vissza a környezetét.

Szépítkezhetünk vagy nagyíthatjuk a teret

Alapvetően persze csodálni szeretjük magunkat benne, bohóckodni a párunkkal, vicces fejeket vágni, aztán jót derülni magunkon. A fésülködő asztalon lévő tükör is a mindennapjaink része, hiszen anélkül ki sem tennénk a lábunkat a lakásból, hogy ne szemrevételeznénk megjelenésünket benne. Lakberendezési szempontból a tükörnek van egy nagyon előnyös tulajdonsága: nagyítja és megkétszerezi optikailag azt a teret, ahová behelyezzük. Azért szoktak előszeretettel használni faltól-falig tükröket a kisebb szobákban és lakásokban. Így tágasabbnak hat a helyiség, s még a legkisebb kuckó sem okozza a szűk hely érzetét. Hatással van az otthonunk világosságára is, hiszen egy jól elhelyezett tükör csak úgy ontja magából a napsugarakat – ezáltal bevilágítva a teret. Legyen az kerek tükör vagy négyszögletes, állítható dőlésszögű, keretes vagy keret nélküli, biztosak lehetünk benne, hogy nem hazudik. A kendőzetlen igazságot fogja elénk tárni akárhányszor csak belenézünk, s önmagunk visszapillant ránk a másik oldalról.