fbpx

Anyagok és különleges bútoripari megoldások – Porcelán, kerámia dekoráció, tárgyak

Anyagok, és bútoripari megoldások

A Butopêa-nál sok különböző anyagot használunk bútoraink, dekorációink elkészítése során. Ezek közül néhány anyag jól ismert, jól bevált és klasszikus, mások pedig kevéssé ismertek, az utóbbi évtizedek anyagtechnológiájának vívmányai. Úgy gondoljuk, a tökéletes berendezési tárgyak kiválasztásához fontos, hogy mindenki megismerje a bútorait és dekortárgyait felépítő anyagokat, így cikksorozatot indítottunk az általunk használt anyagtípusok bemutatására. Tizedik cikkünkben az törékeny használati- és dísztárgyaink anyagait járjuk körbe. Megtudjuk, mi az a kőedény, miből készül a kerámia dekoráció vagy a porcelán étkészlet, és hogyan jön a képbe az agyag.

A kerámiáról röviden

A kerámia a görög “kerameia“, azaz “kiégetett” szóból ered. Eredetileg csak az agyagból (főleg kaolinból, ami egy, a földben megtalálható ásványcsoport) keményre, ridegre égetett edényeket, tárgyakat nevezték kerámiának. Mára szinte minden olyan anyag beletartozik a kerámiák csoportjába, ami szervetlen, nem fémes, és magas hőmérsékleten állítják elő. A modern anyagtechnológiának köszönhetően ma már egymástól nagyon eltérő sajátságú (hőbírású, ütésállású) kerámiákról beszélhetünk.

A különböző kerámiák felhasználhatósága nagyon szerteágazó, téglától kezdve szigetelőanyagon és implantátumokon át egészen fazekas termékekig mindenhol találkozunk velük. Mi elsősorban a dekorációs és gasztronómiai felhasználásra szánt kerámiákat mutatjuk most be nektek, egy kis történelmi kitekintéssel.

A kerámia dekorációk, tárgyak klasszikus csoportjai

Alapvetően három nagy csoportra oszthatjuk a kerámiákat, melyek az agyag/cserép-, a porcelán-, és a kőedények csoportja. A köztük lévő különbség csupán az összetevők arányában és az égetés módjában rejlik. De persze a múltjuk és fő felhasználási területük és eltér kicsit.

1. Agyagedények / cserépedények sütésre-főzésre

Az ember már i. e. 11000 évvel is készített agyageszközöket, és i. e. 8000 körül pedig már a fazekasság mint mesterség is létrejött. Azt hihetnénk, hogy 10 évezreddel ezután a klasszikus cserépedényeket már rég meghaladtuk. Azonban a mai anyagedények pont olyanok, mint amit évezredekkel előtt az egyiptomiak és görögök használtak. És mégis, máig sokkal ízletesebb húsok és zöldségek készülnek egy római tálban, mint a legmodernebb ötvözetekben. A cserépedények anyaga nyers formában inkább csak a gasztronómiában, illetve hagyományos, népi dekorációkban jelenik meg.

2. Kőedények, amiken a nedvesség sem fog ki

Az agyagedények után, de a porcelánok előtt találták fel a kőedényeket, így ennek mindkettővel vannak közös jellemzői. Speciális, természetes kőalapanyagból, valamint a cserépedényekhez hasonló agyagból készül. Akár egy porcelán étkészlet esetén, a kőedényeknél is rendkívül magas hőfok szükséges a kiégetés során. A magas hőfok olyan kémiai reakciókat indít be, mely kemény ásványszerű anyagot képez az összetevőkből. A kőedények előnye az cserépedényekkel szemben, hogy nem porózus, tehát nem képes folyadékok felszívására, kevésbé törékeny.

3. Porcelán étkészlet és dekorációk

A porcelán a kerámiaipar legnemesebb anyaga. Alapvetően egy igen magas (1200-1400°C) hőmérsékleten, elsősorban kaolinból készült kerámiatermék, amely az agyaghoz hasonló ásvány. A rendkívül magas hőmérsékletnek köszönhetően szinte üvegszerű tulajdonságokra tesz szert, máz nélkül kissé áttetsző lesz.

A porcelán Kínából származik, Honan tartományból, ahol i. sz. 700 környékén állították elő először. Az első kínai porcelánokat a keresztes hadjáratokról hazatérő lovagok hozták be Európába, ezt követően rendkívül gyorsan nagy népszerűségre tett szert. A 18. századra már számos manufaktúrában készült európai porcelán. Magyarországon a Herendi, Zsolnay és Hollóházi porcelánokat övezi máig nagy tisztelet. A modern porcelán egyszerre tükröz hagyományőrzést és innovációt, ötvözi a régmúltat és az aktuális trendeket. A porcelánt már sokkal inkább kerámia dekoráció készítéséhez, mintsem sütés-főzéshez használják.

A modern kerámiák, kerámia dekoráció

Azonban a modern kerámia trendek sokkal inkább a külső megjelenésre, színre és alakra teszik a hangsúlyt, mintsem az anyagra. Porcelánoktól kezdve homokkőn át mázolt szintetikus agyag-ötvözetekig minden előfordulhat egy lakásban, így hihetetlen nagy választékunk van. Nem is csoda, hogy ennyire könnyű összekeverni a különböző típusú kerámiákat. Míg régen szinte csak edények és dekorációk készültek kerámiából, ma már fürdőszobaszettek, asztali lámpák, mécses-, és virágtartók széles választékából szemezgethetünk.

Modern porcelán étkészlet és kerámia dekoráció

A Herendi porcelán nem olcsó mulatság, és habár valóban páratlan minőségű, ezt hiába magyarázzuk a törött cserepeket lengetve egy kisgyereknek, vagy egy kutyának. Érdemes lehet először alacsonyabb minőségű, modern stílusban mázolt porcelánokat kipróbálni, hiszen amellett, hogy ezek is tudnak rendkívül szépek lenni, ha óvatosan bánunk velük, akár sokáig ki is tarthatnak.

Kerámia termékek a Butopêanál

Képek forrása: Pexels, Pinterest, Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük