fbpx

Ipari elegancia – a loft stílus

Lakberendezési stílusok
Ipari elegancia – a loft stílus - Bútoraim.hu magazin

A 60-as évek Amerikájában a különc és gyakran szegény művészek elhagyatott ipari épületekbe költöztek be, melyek tágas, fényes tereikkel kiváló terepet nyújtottak az alkotáshoz. Az alacsony rezsiköltségek és lakbér, valamint a magány és csönd, ami vonzotta a beköltözőket és ezen előnyöket hamar felfedezte magának a belsőépítészet is. Mivel elhagyott ipari területek nem csak Amerikában vannak szép számmal, hanem Európában is, hamarosan az öreg kontinensre is begyűrűzött a loft stílus. Először csak a tehetősebbek körében, a későbbiekben pedig már a belsőépítészet egyik megkerülhetetlen irányzataként vált ismertté.

loft-style

Tágas terek, omladozó falak

Ha otthonunkat a loft irányzat szerint szeretnénk megteremteni, akkor néhány drasztikus lépésre szükség lesz a szobák felosztását illetően. A falakat el kell távolítani, és minél több helyiséget egybe kell nyitni, mivel alapvető jellemzője az, hogy gyakorlatilag egy térben létezik az összes funkció. A nappali, a konyha, a hálószoba mind egy nagy terem részei, esetenként egy-egy oszlop, vagy paraván lehet választóvonal.
A burkolatra viszont ezzel szemben nem kell sokat áldozni: az előbukkanó téglafal a stílus alapvető kelléke, a látható csövek és fémszerkezet csak autentikusabbá teszi az egészet. Ha nincsenek téglák, csak a csupasz betonfal, maradhat az is hiszen szintén jellemzője a stílusnak.

loft-style3

A hatalmas tágas ablakok minden irányból beengedik a fényt, ezért a szobák tájolása nagyon egyszerű feladat. Az biztos, hogy nem lesznek sötét sarkok a nap egyik szakában sem. Az esti órákban pedig kiváló megoldás a lámpa függeszték szilikonos foglalattal. Állítható hosszúsága és erős, de mégis hangulatos fénye miatt kiválóan illeszkedik az összképbe.

Origami lámpák - Bútoraim.hu

Letisztult, minimalista bútorok

A bútorok tekintetében a minimalizmusra van fektetve a hangsúly. A stílus alapvető uralkodó árnyalatai a szürke és a fehér, amelyet megtörhetnek a különféle anyagok természetes színei. Az előbukkanó fa, vas és fém alkatrészek megszakítják az egyhangúságot,s bár alapvetően minimalista hangulatú tárgyakról beszélünk, jelenlétük felerősödik a homogén környezetben a színük által.
A bútoroknak az elsődleges céljukon kívül van egy nagyon fontos funkciója is: az egybefüggő terek felszabdalása. Így általuk határolhatjuk be, meddig tart a hálószoba, a nappali vagy a konyha. Mivel a loft stílus alapvetően nem különíti el ezeket a tereket el egymástól falakkal, a berendezések és kiegészítők veszik át ezt a feladatot.

loft-style6

A loft bútorai őszinték, nincs takargatnivalójuk. Anyaguk, az aminek látszanak is: a fa tömörfa, a fémrészek csak felület kezelve, önmaguk valójában töltik be szerepüket. Nem akarnak többnek látszani annál, mint amik valójában, azaz minimalista, indusztriális stílusú használati tárgyaknak, és ez így van rendjén.

Loft stílusu bútorok - Bútoraim.hu
Párhuzamos vonalaik és derékszögeik nagyszerűen adják ezt a hatást, de mégsem ridegek, vagy személytelenek. Elvétve használhatunk antik vagy újrahasznosított darabokat is a berendezésnél, amelyek egy kis történetet csempésznek jelenlétükkel a helyiségbe. Néhol használhatunk üvegfelületeket is, például egy üveg dohányzóasztal esetében, hiszen kiválóan beleillik az ipari hatást keltő környezetbe. A változatos mintázattal a nappali rész központi elemévé válhat, mivel a színek vonzzák a tekintetet a szürke-fehér árnyalatok között.

Rainbow üvegasztal -Bútoraim.hu

A könyvespolcok is elmaradhatatlan darabjai a berendezésnek, a könyvek elmaradhatatlan kiegészítői a nagy termeknek, de igyekezzünk ne egy helyre telepíteni az összes szekrényt, hanem kicsit elszórva a helyiség különböző falaira. Polcaira a könyveken túl pakolhatjuk kedvenc csecsebecséinket vagy fényképeinket is, mely még személyesebbé teszi a környezetünket.

Loft Könyvespolcok - Bútoraim.hu

A loft kiegészítők kiválasztása

A kiegészítőknek is fontos szerep jut a design összehatásában, mivel nagy egybefüggő területekről és felületekről van szó. Egy-egy hatásos tárgy kiválóan színesíti az enteriőrt. Próbáljunk arra törekedni, hogy kopottas, használt eszközöket alkalmazzunk (mint például a képen látható falióra). Mert a stílus bár minimalista és letisztult, mégis a „használt” hatást kell hogy keltsen, nem pedig a makulátlan újdonságot – még akkor is ha a tárgy vadonatújan vásárolt.

Falióra Loft - Bútoraim.hu

A kiegészítők tekintetében lehetünk megengedőbbek a színekkel, de ne vigyük azért túlzásba sem.Az elhelyezés fontos, ne legyen túlságosan összezsúfolva a dekoráció.
A tárgyak anyagánál elsődleges a fa-fém-üveg hármas előnyben részesítése. Ha más anyagot is tartalmazna, akkor az csak is természetes anyag legyen, s az eredendő natúr színében.

Az üresen hagyott sarkokat feldobhatjuk extra világítással, amihez az alábbi mécsestartók kiválóan megfelelnek fém alapú tartóikkal és üveg védőikkel, mely garantált védelmet nyújt tűz ellen.
Mivel a nagy termeket nem egyszerű hangulatosan bevilágítani, ezért elhelyezhetünk több ponton is ilyen világító szigeteket, melyek egészen meghitté és bensőségessé varázsolják a szigorú vonalvezetésű designt.

Teamécses tartó - Bútoraim.hu
Az indusztriális jelleget tovább növelhetjük valamilyen nyers anyagból készült apróbb kiegészítő tárgyak használatával, mint például a pala poháralátét, mely oldalának durva megmunkálása visszaadja a gyárak és feldolgozó üzemek erőteljes hangulatát.

Pala konyhai kiegészítök - Bútoraim.hu
Ám ha kicsit finomítani szeretnénk az összhatáson, használjunk fényképeket, amelyet ebbe a fa-anyagú keretgyűjteménybe helyezhetünk, s így visszafogott színeivel (és a benne található képekkel) bensőséges hatást kelt.

Multi-képkeret - Bútoraim.hu

Élet-stílus

A loft stílus azonban bevallottan nem mindenkinek való. A nagy terek nyomasztóan hathatnak azokra, akik szeretnek elbújni a világ elől néha, vagy szeretik a megfelelően tagolt lakásokat, benne az egyértelmű funkciójú szobákkal. Az összhatás, az enyhén lepusztult (ám mégis igényes) hangulat, a durva anyagok és merev szegletek sem vonzanak mindenkit.
Előnye viszont a tágas és fényes élettér, mely minimalista hangulatával és funkcionalista szemléletével kiszolgálja az emberi igényeket, és inkább életstílust feltételez, mint egyet a sok lakberendezési fajta közül.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.