fbpx

Interjú Pesti Gabóval, a kreatív lakberendezővel!

Interjúk
Pesti Gabó kreatív lakberendező interjú

Hiszünk abban, hogy a kreativitás és az ötletesség mindannyiunkban megvan, csak felszínre kell hozni azt! Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy inspirációképp bemutatjuk nektek a mai magyar otthonteremtés legkreatívabb szereplőit! Első interjúnkban Pesti Gabó lakberendezőt kérdezzük munkásságáról, illetve arról, hogy hogyan érdemes így a jó idő beköszöntével átformálnunk a teraszunkat!

Hadd mutassuk be nektek egy picit Gabót!

Úgy gondoljuk, hogy Gabó munkához való hozzáállása példaértékű: céltudatosan, és nagyon szorgalmasan érte el azt, amit már egészen fiatalon eltervezett – azaz a lakberendezővé válást! Már gimnáziumát is úgy választotta meg, hogy tudta, hogy lakberendező szeretne lenni – ezért ment a Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumba, ahol 2010-ben kezdte meg a tanulmányait. 2016-ban már a kezében fogta lakberendezői oklevelét, szabadúszó lakberendezőként dolgozik azóta. Fiatal kora ellenére utat tört magának a lakberendezők világában. Ilyen sikerek elérése után sokan talán nem kezdenének bele még egy egyetem elvégzésébe: ő azonban így tett! Jelenleg a Metropolitan Egyetemen tanul belsőépítészetet a Környezetkultúra szakon, de persze a munkát sem hagyta félbe a tanulmányai miatt, a 2017 óra a Boltrendező csapatával dolgoznak izgalmas projekteken! Tevékenységét, szorgalmát és kreativitását mi sem mutatja jobban, mint hogy idén másodszor is jelöltek a Galmour Women of the Year lakberendezői címére!

Gabó lakberendezési stílusát elsősorban a szerves lakberendezési stílus határozza meg, mely lényegében azt jelenti, hogy természetes anyagokat, mint például fát, követ, élő növényeket viszünk nagy felületeken az otthonba. Emellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek ebben a stílusban a természetes fény beengedésére is!

Önmagában azonban ez a stílus vagy túl kevés-, vagy épp túl sok lenne, ezért is érdemes valami mással ötvözni! Gabó kreatív, és meglepő módon az Art Déco bizonyos elemeivel kombinálja az organikus stílust – erről interjúnk során hosszabban is beszélgettünk.

Látványtervek Gabó legújabb projektjéről:

Legény Zsófi: Rendkívül kreatív módon kombinálod a különféle stílusokat, és anyagokat. Hogyan lehet harmóniát teremteni például a szerves lakberendezési stílus, illetve az elsőre tőle teljesen eltérőnek tűnő art déco közt?

Pesti Gabó: Az Art Déco stílusban intenzitás fogott meg: geometrikus formái és a különböző fémek erőteljes jelenléte. Önmagában -számomra legalábbis-, túlságosan erőteljes lenne, ezért is kezdtem el keverni más stílusokkal, míg végül a naturális vonal mellett maradtam. Tapasztalatom szerint az Art Déco erőteljes stílusjegyei mellett a szerves lakberendezés természetes vonalai határozottan jól mutatnak! A lakberendezésben a naturális anyagok soha nem mennek ki a divatból, sőt kikerülhetetlenek egy enteriőrben és ezeket nagyon jól lehet különböző stílusokkal erősíteni, vagy lágyítani.

Pesti Gabó interjú

L.Zs.: Említetted beszélgetésünk előtt, hogy a saját kreatív otthon projekteden dolgozol épp. Saját otthonod berendezésekor is ezt a két stílust kombináltad?

P.G.: A saját lakásom tervezésénél is hasonló stílusban gondolkodtam, éppenséggel csak az „adagokon” változtattam. Figyelembe kellett vennem, hogy kevés fény jut be az otthonomba (bár pontosabb megfogalmazás lenne, ha azt mondanám, hogy kevesebb, mint amennyit igényelnék – ahány ember, annyi féle igény). Ezért világosabb, letisztultabb látványt terveztem magamnak, egyszerű fehér falakkal, fehér textil kiegészítőkkel.

Az organikus, szerves stílus jegyei megjelennek abban, hogy a szobákban falaminált padlót rakatok le, illetve a konyhában és a vizes helységekben is fahatású járólapok lesznek. Mivel a gáz- és a vízcsöveket nem tudjuk elrejteni, ezért arra gondoltam, hogy ne is próbáljuk: helyette hangsúlyozzuk ki őket az Art Déco segítségével! Így a terekben végig futó csövek arany színezést kapnak, ezzel elérve azt, hogy ne csak funkciójuk legyen, de dizájnjuk is!

Továbbá ez a stílus jegy, szinte láthatatlan módon fog megjelenni az otthonomban: A fémes kiegészítőkön, a tükrök erőteljes keretén, a textileken és az ebédlőszékeken. Minden helységben csak egy kis mennyiségben, de egységesen. Már nagyon várom, hogy kész legyen! És bár ez a saját otthonom, mégis azt kell mondanom, hogy ez volt messze a legnehezebb tervezésem eddig! *hatalmas mosoly*   

Pesti Gabó interjú

L.Zs.: Igen, talán ez mindannyiunkkal így van, a saját otthonunk berendezésekor sokszor úgy érezzük, hogy egy hatalmas fába vágtuk a fejszénket… ha már itt tartunk, számodra mi jelent nagyobb kihívást: amikor kreatív lehetsz, és nincs megkötve a kezed, vagy amikor egy ügyfél komoly, és nagyon konkrét elvárásokkal érkezik hozzád? 

P.G.: Igazából én mind a két verziót nagyon élvezem! A kötöttebb verzió esetében több energiába telhet elfogadni az ügyfél néhány egyéni ötletét. Ha szabad kezet ad, annak is megvannak a nehézségei, de őszintén megmondva egyik esetben sem éreztem magam rosszul, vagy épp kellemetlenül.

Ellenben van egy olyan szituáció, amivel nem tudok mit kezdeni: a maximális „nekem mindegy” szituációkkal. Mind a két felsorolt esetben van visszajelzés a munkámra vonatkozóan, és én kifejezetten szeretem mikor a Megrendelő nem csak „Ügyfél” hanem Partner is a tervezésben. Én szeretem,  és fontos is számomra, hogy megossza velem, hogy mit gondol a munkámról, jó, amikor látom a megbeszélésnél, hogy érdeklődő, és ha valami nem tetszik neki, vagy nem gondolja jó megoldásnak, akkor annak hangot ad, mert ilyen előfordul minden projekt során. Kifejezetten kedvelem mikor érvel, elmond, kigondol, mikor örül, mikor kevésbé örül, egyszóval mikor visszajelzést kapok. De volt már olyan ügyfelem, aki mindenre „mindegy” szavakkal és arckifejezéssel reagált, és a végén maradt bennem egy hiányérzet, hiszen semmilyen őszinte visszajelzést nem kaptam abban a projektben.

L.Zs.: Ebben az évszakban sokak – akiknek van teraszuk -, örömmel töltenek kint órákat, fél napokat a „szabadban”. Szerinted van értelme mondjuk egy panelrengetegben is kihasználni a terasz nyújtotta lehetőségeket?

P.G.: Szerintem a panellakások legfontosabb részei közé tartozik a terasz. Azoknak, akiknek nincs kertje, ez az egyetlen lehetőségük közelebb kerülni valahogy a természethez. Kicsit úgy tekintek ezekre, mint egy saját kis oázis a hatalmas betontömbök között.  

L.Zs.: Úgy hiszem, hogy a többség viszonylag pici erkéllyel rendelkezik – maradjunk a társasházak, panellakások méreteinél, mert ezeknek kreatív kialakítására én nem sok példát látok a városban. Mik az elsődleges szempontok, amit egy terasz berendezésekor figyelembe kell vennünk?

P.G.: Ezeknek a kis „oázisoknak” nem túl az alapterületük, tehát specifikusan arra kell építkezni a tervezés során, ami a fő funkció. Ilyen tevékenység lehet a „csak ki szeretnék ülni, olvasni”, „barátokkal innék meg egy pohár bort”. Ez nyilván mindenkinél más. 

L.Zs.: Milyen típusú bútorokat érdemes az erkélyünkre vásárolnunk?

P.G.: Mivel itt a bútorok ki vannak téve az időjárásnak, ezért érdemes olyan anyagból készült termékeket választani, amik garantáltan bírni fogják az esőt, napsütést, fagyokat is. Garanciának hihetjük azt, amikor a termék kifejezetten „kerti” vagy „szabadtéri” kategóriába van sorolva a boltokba, de biztos vagyok benne, hogy lesz olyan olvasó, aki tapasztalta már, hogy egy erős, hideg tél után az első tavaszi felmelegedés hatására a „kerti” műanyagszék minden előjel nélkül kettérepedt. Ugyanakkor nem csak az anyagminőségre érdemes oda figyelni, hanem mondjuk a mobilitásra is – egy erkély esetében is érdemes elgondolkodni az, hogy az adott bútort hova tudjuk eltenni a hideg hónapokra, vagy, hogy hogyan óvhatjuk meg a csapadékoktól, szóval ez egy összetett dolog, ezért is érdemes megkérdeni egy lakberendezőt, ha valamilyen komplexebb ötletünk van.

L.Zs.: Nyilván mindenkinek más az ízlése – de ha az idei év legmenőbb teraszát akarjuk létrehozni, akkor milyen színekben érdemes gondolkodnunk?

P.G.: Az év színe idén a korall lett, aminek nagyon örülök, mert szerintem egy elég jellegzetes, domináns szín, így kevesebb is elég belőle. Ezt lehet vadul párosítani hasonlóan karakteres színekkel, vagy a már jól bevált fehér-fekete párossal is, illetve fahatású kiegészítők, bútorok mellett is jól mutat. Ez a szín jól mutat akár Minimalista térben is akár még az Art Déco elemekkel párosítva! Egy-egy látványos korall színű kiegészítő, textília az erkélyen is nagyon jól mutathat a korábban felsorolt kombinációkkal is akár!

L.Zs.:Van esetleg valami olyan, amire általában az emberek nem szoktak gondolni a terasz berendezésekor, viszont hangulatosabbá, kényelmesebbé lehet vele tenni a pihenésünket?

P.G.: Talán ilyen a fény, világítás és a hangulatvilágítás kérdésében merül fel. A fény, és a hangulatvilágítás, rengeteget tesz hozzá akár egy enteriőrhöz, akár egy teraszhoz, erkélyhez, de ebben az esetben egyáltalán nincs könnyű dolgunk! Vannak bizonyos balesetmegelőzési, és védelmi előírások, aminek meg kell felelnie egy tervezett terasznak. Például csúszásmentes burkolatokat kell választani, megerősített korlát felfogatásokat, és IP védett lámpatesteket! Talán ezért nehéz egyedül megtervezni a teraszunkat, erkélyünket. A kreatív ötletek itt is segítenek, de nagyon sokat kell kutatni a mutatós, szép lámpatestekért, amiket biztonságosan tudunk üzemeltetni kint is.

L.Zs.: Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseinkre! 🙂

Kedves Olvasónk! Ha esetleg kedvet kaptál a teraszod stílusos megterveztetésére, vagy ha a lakásod más pontjait szeretnéd átformáltatni és ehhez egy igazán kreatív lakberendezőt keresel, akkor Gabó szívesen áll rendelkezésedre! Ráadásul még igénybe veheted tavaszi akcióját, az alábbi linkre kattintva megtalálod a részleteket: https://www.pestigabo.com/tavaszi-akcio

pacifico-gabonaklennijo-01
Gabó Instagram oldala: https://www.instagram.com/pestigabo/

A KREATÍV OTTHONTEREMTŐK INTERJÚSOROZAT

  1. Interjú Pesti Gabóval, a kreatív lakberendezővel!
  2. Interjú Hegedűs Mártival, aki folyamatos kreatív ötletek révén teremti újra otthonát!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük