0
0
0

Legyen praktikus

Járt már egy német háziasszony konyhájában? Mert én igen, és mondhatom Önnek a német precizitás nem ismer határokat és nem csak a gyáraikban és az intézményeiken létezik, hanem tényleg átszövi az életüket. A konyhájuk is mérnöki pontossággal van megtervezve és a lehető legpraktikusabb konyhai kiegészítőkkel van ellátva.

Tegyük fel az alábbi gondolatkísérletet: kijelölök számára a konyhában egy négyzetméternyi területet, és csak azon belül mozogva készítheted el a vacsorát. Vajon sikerülne? A sajátjában nem biztos, de a híres germán cél és funkció-orientáltság jegyében megtervezett konyhában igen. A német háziasszonyok úgy alakították ki konyhájukat, hogy az összes nélkülözhetetlen eszközt szinte egy pontról elérjék.

De legyen esztétikus is

Persze korántsem elég az, ha minden kizárólag a praktikusság elvein működik: kellenek az elegáns, vagy akár a vicces darabok is, amelyek színessé varázsolják az egyhangúságot vagy pusztán kinézetükkel örömet hoznak életünkbe. Én nagyon szeretem a természetes anyagból készült tárgyakat – ez számomra a természet közelségét hozza a lakásba, nem mellesleg környezetbarát is, ami úgy hiszem alapkövetelmény manapság bármely terméknél.

Ezért nagy mennyiségben találhatóak meg nálam a fonott dolgok, mint például a kenyérkosár, amely egy kis körbecsipkézett textillel van kibélelve. Mondhatom, ha kenyér lennék, csak ilyenben szeretnék feküdni. Vagy említhetném a gyöngyökből fűzött alátétet, ami megvédi az asztalt és a terítőt a forró edénytől, amikor frissen tálalom az ételt. Ehhez persze van hozzá tartozó poháralátétem is, így a mindennapi terítés is kellően elegáns lesz. Az egyik legmókásabb dolog a konyhámban a bögretartó, aminek teteje egy lányt formáz és amikor rákerülnek a tiszta bögrék akkor olyan hatást kelt, mintha egy hatalmas rakott szoknyája lenne.

A tárolásról dióhéjban

gyümölcsök tárolása a konyhában megérne egy külön fejezetet. Köztudott, hogy a hűtőszekrény nem a legjobb hely arra hogy ott tartsuk őket, hacsak nem hosszútávú tárolásról beszélünk. Viszont ha szeretünk napközben falatozgatni, akkor erre tökéletes a gyümölcsháló, ami a gyümölcstálat fedi le. Ez biztosítja a levegő átjárását – ami további érési lehetőséget is biztosít a gyümölcsnek hiszen nem hűti, ellenben megvédi a gyümölcslegyek inváziójától, ami akár már pár óra alatt is bekövetkezhet. A péksütemények egy teljesen más tészta, nagyszüleink tudása szerint a legjobb ha textilbe csomagolva tartjuk őket, de csak addig, amíg fel nem szolgáljuk az elegáns üvegtálon. A magok és rágcsálnivalók számára a legtökéletesebb az üveg tároló. Amikor megláttam a csipkével körbefuttatott tárolót, egyből tudtam hogy ezt nem szabad elszalasztanom, tökéletes választás a függönyeim mellé.

Ha ügyesen és ízlésesen válogatjuk össze a konyhai kiegészítőinket, egy rendezett és praktikus konyha képét alakíthatjuk ki, ahol semmi sincs útban és a mindennapi monoton házimunka helyett öröm lesz tevékenykedni.