0
0
0

A munkából hazaérvén...

Ki ne ismerné azt a jóleső érzést, amikor a munkából hazaérve lerúgjuk a cipőt magunkról és a fáradtságtól lerogyunk a fotelbe vagy a kanapéra? Tagjaink ellazulnak, egy hosszú sóhajjal kieresztjük a napi feszültséget, egy pillanatra elengedjük a napi gondokat. Ehhez azonban kell egy megfelelő ülőalkalmatosság, amin ezt megtehetjük! Nagyszüleink meghatározó bútordarabja ugyancsak a fotel, hiszen napjuk java részében benne ülve szemlélték a világ egyre gyorsabban rohanó mozgását, az unokák felcseperedését. Vagy csak egykedvűen pipázgatva anekdotáztak régmúlt időkről miközben mi a kanapén hallgattuk...

Fotelek és kanapék

Már az ókorban megjelent az igény a kényelmes ülés iránt, hiszen ellazít, testünk elenged. Kikapcsol, s fesztelenebb a társalgás is ha nem nyom az ülőke vagy a kartámla. Éppen ezért már a hedonista rómaiak lakberendezésében megtalálható volt a székszerű ülőalkalmatosság, igaz még jóval kezdetlegesebb formában. A középkorban az ülőke még tovább fejlődött, megjelentek a fejtámlával rendelkező karosszékek és a kipárnázott részek is, ami tovább növelte a kényelmet. Ez kedvezett az olvasásnak is, hiszen nem kellett tartani az ember fejét. A kanapé már a többszemélyes változat volt, hosszabb szélességgel, némelyik még háttámlával sem rendelkezett. A rekamié, a kanapé kistestvére XVIII. században a kényelem és pompa szülőhazájából, Franciaországból vándorolt hozzánk. A többszemélyes ülőbútor Madame Récamier után kapta a nevét, aki előszeretettel használta ezt a bútordarabot, persze nem csak ücsörgésre. (Figyeljünk a helyes kiejtésre: rekamié és nem rökamié!) A polgárosodás azután magával hozta a még szélesebb elterjedését ezen ülőkéknek, megjelentek a különféle textillel vagy velúrral bevont, variálható darabok is, amelyek a központi, meghatározó elemeivé váltak a nappaliknak és társalkodószobáknak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A fotelnél viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen legyen kényelmes, megfelelő magasságú (a lábunk érjen a földig) és elég puha, hogyha a macska az ölünkbe heveredik ne nyomja a rugó az ülepünket. Karfája szintén párnázott, körülbelül derékmagasságban kialakított, amelyen megerőltetés nélkül tudunk könyökölni, újságot, könyvet, laptopot tartani. A következő kérdések szintén meghatározóak: legyen–e fejtámlája és lábtámlája, esetleg lábzsámoly tartozik-e hozzá? Ezek mind-mind befolyásolják azt, hogy a legtökéletesebb fotelt válasszuk, amiben jó ülni, olvasni tévét nézni és beszélgetni. A kanapé már egy fokkal nehezebb dolog hiszen a kiválasztásnál mérvadó a hely mérete, stílusa (hogy harmonizáljon a többi bútorral), hiszen elég hangsúlyos eleme a helyiségnek. Figyelembe kell venni azt is, hogy inkább beszélgetünk egymással vagy tévézünk. Lényeges az is, hogy milyen sűrűn fogadunk vendégeket, mert akkor kihúzhatós vendégággyá alakíthatóra lesz szükségünk. Érdemes ezeken a pontokon végigmenni magunkban, hogy nappalink vagy a társalkodószobánk kényelmesen berendezett legyen, valamint fotelünk és kanapénk a pihenést és rekreációt szolgálják.