0
0
0

Fény az éjszakában – és a lakás sötétebb zugaiban is

Mióta Thomas Edison 1879-be szabadalmaztatta a gyakorlatban is használható izzólámpát, az otthonaink sarkalatos díszítő eleme lett a lámpa. Persze azelőtt is használtunk különféle világító eszközöket, mint a gyertya, vagy a petróleumlámpa, de az igazi áttörést mégis csak az elektromossággal működtetett világító tárgyak hozták meg. Segítségükkel sejtelmes búvóhellyé vagy akár vakítóan szikrázó palotává varázsolhatjuk az otthonunkat,. Lámpa a lakás minden sarkába jut már külön, de ez így is van rendjén, hiszen a fényre szükségünk van és mi persze úgy szeretnénk, hogy tökéletes összhangban legyen a megálmodott hangulattal és dekorációval. A különböző ernyőkkel a legkülönfélébb mintákat és színeket varázsolhatjuk a falra, elrejthetjük vagy hangsúlyozhatjuk a lakás különböző területeit. A mennyezeti lámpa a fényével beteríti a teljes helyiséget, nagy területek bevilágítására használjuk, erős fényével száműzi az árnyékos sarkokat. Míg a fali lámpák a berendezés által sugallt hangulatra vannak hatással, enyhébb szórt fényük inkább esztétikailag járul hozzá az otthonhoz, mint hogy például varrni vagy olvasni kezdjünk a fényénél.

Dinamikus lámpák, ha szeretünk a változatosságot

A függesztékek mára gyakorlatilag lehetővé teszik, hogy bárhová aggassunk fénytesteket ahová csak szeretnénk, de azért vannak alaptípusok, amelyek funkciójuknál fogva örök darabok. Ilyen például a konyhai mennyezeti lámpa, hiszen főzni csak rendes megvilágításban lehet, vagy az étkező asztal fölé rakott lámpa, hogy jól láthassuk azt vajon mennyire is ízlik főztünk a szeretteinknek. Manapság nagy sikere van az állítható hosszúságú fényforrásoknak, így nincs gond az elhelyezéssel – nem lóg túlságosan be, beállíthatjuk kényünk-kedvünk szerint, aztán ha meguntuk átvariáljuk. A biztonsági követelményeknek abszolút megfelel a szilikon foglalat is – nem melegszik át, így a tűzveszély gyakorlatilag a minimumra csökken, origamiszerű kialakítása pedig a mai trendeknek megfelelően letisztult, mértanilag tökéletes formákat idéz, amire kellemes rápillantani.

Az egyedi kialakítás alapkövetelmény

rengeteg design lámpa nehéz választás elé állít minket a webáruházban, léteznek olyan darabok is, amiről szinte első pillanatban meg se mondanánk, hogy micsoda. A legkülönfélébb méretű, alakú és anyagú alkotások (hiszen némelyik már művészeti alkotásnak is jócskán elmenne) várnak ránk, hogy feldobják a még üresen álló sarkot a lakásban. Az íróasztalra rakható kisebb méretűek nem foglalnak nagy helyet, ellenben tökéletes asztali lámpaként funkcionálnak és kiválóan tudunk a fényénél levelet írni, vagy pötyögni a billentyűzeten. Akár bekapcsolt, akár kikapcsolt állapotban van, a lámpák fényt adó funkciója mellett dekorációs jelentőségük ma már elvitathatatlan, s minden valamire való lakberendező kiemelt hangsúlyt fordít a kiválasztásra és az elhelyezésre.