fbpx

5+1 ötlet hogyan teremtsünk skandináv hangulatot otthonunkban

Lakberendezési stílusok
5+1 ötlet hogyan teremtsünk skandináv hangulatot otthonunkban - Bútoraim Magazin

Aki járt már valamelyik északi skandináv országban, annak nem kell bemutatni az éghajlatot. Rövid nappalok, hosszú éjszakák és alapvetően hideg időjárás jellemzi, amely a nyár folyamán enyhül csak valamennyire. De ahogyan haladunk észak felé, ez csak egyre zordabbá válik a mi kontinentális éghajlathoz szokott testünknek, de az itt élő északi népek alkalmazkodtak hozzá, s ez visszaköszön lakberendezési stílusukban is.

A gyűjtőnevén skandináv stílusnak nevezett irányzat egy egészen egyedi formáját képviseli a belsőépítészeti megoldásoknak és designnak, mely magában foglalja a svéd, norvég, finn és dán népek kialakult ízlésvilágát, melyet a környezeti hatások, sőt még a vallás is nagyban alakítottak. Nagyon sokan szeretik a letisztult formavilágú, de mégis modern hangulatot, ezért összeszedtünk 5+1 tippet Neked, amivel Te is megteremtheted ezt otthonodban.

1. Fa, ahol csak lehet

A skandináv stílus egyik legalapvetőbb eleme a természetes anyagok használata, azon belül is a fa kiterjedt alkalmazása. Mivel ez azon a területen könnyen elérhető, alakítható és olcsó nyersanyag, ezért előszeretettel alkalmazzák a házak, a padlózat és a bútorok alapanyagaként is. A fa megtalálható a maga természetességében előbukkanó gerendákban és kiegészítőkben is.

skandinav-otthon-fa-ahol-csak-lehet

Például ez az egyszerű famintás dohányzóasztal tökéletesen mutat a nappaliban minimalista szerkezetével, mely erősíti a lakás terének szellősségét, és csökkenti a zsúfoltság érzését. Mintázata természetes hatást kelt, és az üveglap könnyen tisztítható és időtálló.

Skandináv fa hatású üvegasztal Bútoraim

2. Dobjuk fel a világos színeket egy-egy hangsúlyosabb kiegészítővel

A színvilágot tekintve a skandináv alapvetően a fehérre és árnyalataira épít, esetleg néhány pasztell színnel árnyalva az összképet. Ennek oka az, hogy kevés és rövid ideig tartó az a fény, ami az ablakokon keresztül jut be. Így ezzel megpróbálják még jobban felerősíteni és szétszórni az említett világos színek segítségével a helységekben.

skandinav-otthon-pasztel-szinek
Ezek a színek is egyfajta letisztultsággal, már-már mondhatni puritánsággal ajándékozzák meg a belső tereket, melyet kiválóan feldobhatunk egy erősebb hatású kiegészítővel – mint például ez a szarvas mintás párna. Az északi hangulatot árasztja magából, és vonzza a tekintetet a homogén színek uralta környezetben.

Skandináv ottjon szarvas párna - Bútoraim

3. Az egyszerűség nem feltétlenül jelent elavultságot

Az északi népek bútorai letisztult formavilággal rendelkeznek, s a funkció alapvetően meghatározza méretüket és alakjukat. Nem találunk semmilyen fölösleges díszítést vagy kiegészítőt rajtuk. Egyenes vonalak (de mégsem szögletesek) melyek harmóniát teremtenek a térben.
Az egyszerű vonalvezetés azonban nem jelent ósdi, unalmas formákat. A minimalizmust a legújabb trendek szerint csempészik az otthonunkba a designerek, ahogyan ennél az első pillantásra megszokottnak tűnő kanapénál láthatjuk.
A magassága kényelmes üldögélést tesz lehetővé akár három ember számára is, kellemes ívű vonalvezetésével szinte belesimul környezetébe. Színes gombjai pedig megtörik a szürke szín egyhangúságát, s vidámmá teszik az ülőalkalmatosságot.

Skandináv otthon kanapé Bútoraim

4. Törekedjünk a természetes hatást keltő tárgyakra

Ha a lakásunk túl sok mű-hatású tárggyal van berendezve, próbáljuk egy kicsit visszabillenteni az egyensúlyt azzal, hogy természetes anyagokat (vagy azok utánzatait) használjuk.
A szabad levegő, az erdő, az állatok mind-mind az skandináv népek életének, hitvilágának szerves részei még akkor is, ha igazi városlakókkal van dolgunk. A szabadidejük nagy részét kint töltik, kirándulnak, sportolnak a jó levegőn, éppen ezért sokkal alacsonyabb a stressz-szintjük is. Amellett hogy ezt az életmódot is követendőnek tekinthetjük, tárgyainkat, bútorainkat is úgy válasszuk ki, hogy ezek visszahozzák bennünk ezeket az ősi, alapvető érzéseket.

skandinav-otthon-termeszet-kelto-targyak

Ha egy hűvös téli estén ezzel a szőrmehatású pléddel takarózunk – mely selymesen beburkolva véd a hidegtől – máris egy rönkházban érezhetjük magunkat, a fenyő illatú erdő közepén, a lobogó kandalló mellett, kedvesünkkel.

Skandináv pléd POLUX - Bútoraim

5. A konyha is legyen világos, és mintás

A tipikus skandináv konyha hófehér, de mégsem rideg – hiszen a családi élet központja. Bohókás kiegészítőkkel dobhatjuk fel, amelyek kirívóan színesek és mintásak is egyben. Ezek a tárgyak mágnesként vonzzák a szemet, és feldobják az ember hangulatát, megtörve az egyhangúságot és a minimalizmust.

skandinav-otthon-vilagos-mintas-konyha
A formák is nagyon fontosak – a szögletes és íves vonalak váltogathatják egymást, vagy akár ötvözve a kettőt érhetünk el harmóniát. Ahogyan az íves tálakon is remekül mutatnak a négyzet alakú minták, s mivel mind különböző színű, senki nem tévesztheti el, hogy melyik a sajátja.

Skandináv színes tálak - Bútoraim

5+1 Tartsunk “skandináv” rendet !

Persze összeszedhetünk megannyi skandináv kiegészítőt, alkalmazhatjuk a minimalizmust irányelvként, de ez mit sem ér, ha nincs rendezettség és harmónia a lakásban. Azon túl pedig, hogy passzoljanak egymáshoz a formák és a színek szükség van arra is, tartsunk rendet magunk körül. Ne legyenek szétdobálva a dolgaink csak úgy rendezetlenül és rendszertelenül. A skandináv otthonok jellemzően pedánsak, így ha ilyen hangulatot szeretnék varázsolni, nekünk is követnünk kell ezt.

skandinav-otthon-tartsunk-rendet

A különféle tárolórekeszek nagy segítségre vannak ebben, mint például ez a könyvdoboz. Modern megjelenésével és finom pasztell színeivel belesimul az enteriőrbe.

Skandináv otthon könyvdobozok

Ha a felsorolt 5+1 szabályt követjük, szobánkba vagy otthonunkba varázsolhatjuk a skandináv hangulatot, mely garantáltan nem lesz hűvös, viszont annál modernebb, letisztultabb és divatosabb hatást kelt majd.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük