fbpx

10+1 ötlet gomb újrahasznosításra otthon

Kreatív Ötletek
gombszív

Idővel minden háztartásban megszaporodnak a gombok. Leszakad egy kabátgomb, persze ugyanolyat nem lehet kapni sehol, ezért ha már veszünk, akkor pót-gombokat is kérünk a rövidáru üzletben. Azt persze mondanom sem kell, hogy a kinőtt használódott ruhák pót-gombjai hamar feleslegessé válnak. Ezzel a módszerrel tetemes mennyiségű különböző színű, méretű, formájú gombra lehet szert tenni. Az évek előre haladtával megtelik egy, két, három dobozka velük. Ha útban lennének még véletlenül se dobjuk ki őket. Remek kis dekorációk születhetnek a hasonló színű, vegyes méretű gombrengetegből. Nézzünk meg néhány ötletet.

1. Díszpárna

Némi varrástudással, kevésnyi maradék anyaggal és színes apró gombokkal, igazán mutatós díszpárnát készíthetünk. Jó tanács: Előbb tervezd meg a mintát, majd a kiszabott anyagra készítsd is el. Csak ezután vardd össze a párnahuzatot. Könnyebb lesz így dolgozni vele.

díszpárna1

*

2. Felújított szék

Ha akad a padláson, vagy a pincében egy árválkodó szép formájú szék, nosza láss neki és újítsd fel. Az interneten rengeteg segítséget találsz és még asztalosnak sem kell lenned hozzá. Egy kis csiszolás, festés, egy szép új kárpit az ülőrészre. A háttámlát pedig nyugodtan dekorálhatod meleg ragasztóval felragasztott gombokkal.

Jó tanács: vihetsz egy vidámságot bele, ha színes gombokat használsz.

felújított széktámla

*

3. Ajtófüggöny

Ehhez az ajtófüggönyhöz körülbelül 2000 db teljesen vegyes színes gombot használtak fel. Bonyolultság nincsen benne. Egy lécre erősíts fel annyi damil szálat, amilyen sűrűre szeretnéd az ajtófüggönyt, majd a szálakra fűzd fel a gombokat. Nem kell szisztéma, sem rendszer, színesen vegyesen néz ki a legjobban, de ha van sok egyforma színű gombod egy kis tervezéssel, akár mintát is tehetsz bele.

Jó tanács: Válassz erős damilt, mert a sok gombnak súlya is lesz.

Ajtóföggöny

ajtófüggöny 2

*

4. Lámpaernyő

Egy régebbi kopottas lámpaernyőt is fel lehet dobni színes gombokkal. Csinálhatod vegyesen, mint a képen, vagy egy kis előre gondolkodással csíkosra, pöttyösre, mintásra is tervezheted új lámpaernyődet.

Jó tanács: Ha meleg ragasztóval fogsz neki munkának, gyorsabban fogsz haladni, mintha egyenként varrnád fel a gombokat.

lámpaernyő

*

5. Mini karácsonyi dekorációk

Cuki kis apróságok születhetnek gombokból. Apró karácsonyfa, hóemberek, mini koszorú, hópehely és gömbdísz. Egyszerűek, de nagyszerűek.

mini karácsony

*

6. Monogramos falikép

Egy natúr fa keretre feszíts ki bármilyen vásznat. Tervezd meg a betűt és vardd fel a gombokat. A díszítésnek csak a fantáziád szab határt.

Jó tanács: Gondolkodj harmonikus színekben, mind a díszítést, mind a gombokat illetően.

monogramos kép

*

7. Fali óra

A hobbiboltokban mindent megtalálsz egy jó kis falióra elkészítéséhez. Natúr fa alapok, óramű, fa számok. Neked már csak a gombokat kell felragasztgatni.

Jó tanács: Az egységesítés végett mielőtt ragasztani kezdenél, fesd le az alapot olyan színre, ami semleges hátteret ad a gombjaidnak.

falióra

*

8. Szalvétagyűrű egyszerűen

Egy szép gomb és némi keskeny selyemszalag. Csak ennyire van szükséged és kedves kis szalvétagyűrűt kapsz az ünnepi terítékhez. Csak egyszerűen kösd át az összetekert szalvétát a selyemszalaggal, majd fűzd át az egyik szárat az egyik lyukon, a másikat a másik lyukon és végül kösd meg a tetején.

Jó tanács: A harmonizáló színek helyett válassz komplementer színeket. Piroshoz zöldet, narancshoz kéket, sárgához lilát. Izgalmas lesz figyeld meg.

szalvétagyűrű

*

9. Tál

Ez kell hozzá: gombok, erős ragasztó, alufólia, tál vagy tányér

Így készül: A tányér belsejét vonjuk be alufóliával, majd ezt vékonyan kenjük be olajos krémmel. A gombokat rendezzük el a tányéron olyan formában, amilyennek a tálunkat szeretnénk! Vékony ecsettel kenjük be ragasztóval az egész felületet, majd teljes száradás után szedjük ki a tányérból! Az esetlegesen ráragadt alufólia darabokat óvatosan kaparjuk le róla.

gombtál

*

10. Táska díszítése

Van egy teljesen unalmas vászontáskád, amit szívesen feldobnál? Az internet rengeteg mintaötletet kínál, nekünk ez tetszett a legjobban.

Jó tanács: Ha a táska színével/színeivel harmonizáló gombokat választasz nem sülhet el balul.

táska

*

+1. Ez már a magas művészet szintje, de ez is gombokból készült

Igazán látványos dekoráció azt meg kell vallani. Csak nagyon-nagyon türelmeseknek merném ajánlani. A technika nem annyira bonyolult, hiszen csak függőlegesen lógón damilokra kell felfűzni a rengeteg gombot, viszont hosszas tervezést igényel, hogy hány damil szálra, milyen magasan fűzzük a gombokat a kívánt 3 dimenziós forma eléréséhez.

További érdekes gombszobrokat itt találsz az alkotótól.

magas szintű gomb

*


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.