0
0
0

Az üres falak képért kiáltanak

Senki nem szereti a lakásában a nagy, homogén és üres felületeket, ez már az ősembernél is megmutatkozott, amikor a barlang falát díszítette különféle ábrázolásokkal. A festmények igazi aranykora a középkor volt, amikor a nemesemberek igyekeztek minél nagyobb és minél több képpel fémjelezni gazdagságukat és jólétüket. A tehetős családoknál hatalmas családi és egyéni portrék készültek, tisztelegve az ősök előtt, vagy megörökítendő a családtagokat. Persze sokat segített a dolgon az is, hogy nem volt még fényképezőgép abban az időszakban és ez volt az egyetlen formája a vizuális művészetnek. Az egyház is hatalmas megrendelőnek számított az arisztokrácia mellett, a Biblia különböző jelenetei, az isten és ördögábrázolások meghatározó alkotásai a klasszikus művészetnek manapság is. A modern kor beköszöntével az állam is részt vállalt a kultúrából, de a mesterségesen szervezett kultúrateremtés valahogy sosem nyerte el az emberek tetszését, kivéve persze ha kötelező volt a tapsolás mindenki számára. Ebben az időszakban terjedtek el a nagy vezetők portréi, amire minden lakásban szükség volt, s sokszor inkább rémisztően hatott, mint kellemes dekorációként. A modern művészek manapság már szerencsére nagyfokú alkotói szabadsággal rendelkeznek, ezért segítségükkel mi is ízlésünknek megfelelően tudjuk szépíteni otthonunkat.

Csak győzzünk választani

Szerencsére a technika fejlődésének köszönhetően már nem kell milliókkal rendelkeznünk, ha egy híres festményt képzeltünk el a nappalinkba, vagy az előszobába. Megvásárolhatjuk a leghíresebb alkotások reprodukcióját, legyen akár az egy fénykép a New York-i felhőkarcolók munkásairól akik éppen ebédelnek a magasban, vagy a párizsi Eiffel-toronyt ábrázoló fotó. Az egyszerű, klasszikus falikép kedvelőinek jó választás lehet a virágos vagy a csendéletet ábrázoló képek, ezekkel biztos nem foghatunk mellé, amennyiben harmonizálnak a szoba színösszeállításával. Nagyon divatosak manapság a több képből álló sorozatok is, melyek egymás mellé helyezve adják meg a teljes összhatást, de a darabok önállóan, egyenként is megállják a helyüket. A faliképek nappaliba való elhelyezésével érhetjük el a legjobb hatást, hiszen itt érvényesülnek a képek legjobban, itt fordul meg a legtöbb ember s itt is töltjük a legtöbb időt (a munkahelyünkön kívül).

Képek kerettel vagy anélkül

Ha olyan képet választunk, amelyik kerettel rendelkezik, képzeljük hozzá az összhatásba a rámát is. Nem biztos, hogy az antik kerettel rendelkező festmény tényleg a legmegfelelőbb egy minimalista berendezéshez (még akkor is ha a nagyi által ránk hagyományozott ódon alkotásról van szó). A falikép dekorációként való alkalmazása a legnépszerűbb díszítési forma manapság, a különféle akasztók és rögzítő típusok lehetővé teszik, hogy bármilyen falra fellógassuk őket, s bármennyire is nehéz a választás, az ízlésességet és harmóniát mindig tartsuk szem előtt, mielőtt döntünk egy-egy alkotás mellett.