0
0
0

Az agyagtól a formáig

Az ősi időkben, amikor az emberiség lefektette a mai civilizáció alapjait és áttért a vadászó életmódról a földművelésre, hirtelen szüksége lett tárolóedényekre. Olyan eszközökre, amelyben a nyáron megtermelt gabonát és zöldséget tarthatta vagy akár az ősszel szüretelt szőlőből készült bort. Ennek a tárolónak tartósnak kellett lennie, nem engedhette át a nedvességet se kívülről, se belülről. De ellenállónak is kellett lennie a rágcsálók és bogarak ostromának. Így eleink hamar kiötlötték, hogyha az agyagot megformázzák és kiégetik, akkor olyan cserépedény készülhet belőle, ami megfelel a célnak: tartós, könnyen elkészíthető, sőt még egyedien díszíthető is. Talán a legismertebbek az idő próbáját is kiállt hellén amforák vagy a kínai történelem során az uralkodó dinasztiák különféle stílusú edényei.

Vázák a lakásban

A vázák a történelem során szinte mindenhol megtalálhatóak voltak, az épületek homlokzatának díszítésétől kezdve a kerti dekorációig. Manapság javarészt visszaszorultak a lakás különböző helyiségeibe és leginkább virágot tartunk benne, hisz Hundertwasser szerint is, ha növények vannak a közelünkben, attól boldogabbak leszünk. A váza anyaga legtöbbször üveg vagy porcelán, de az értékesebb darabok ólomkristályból vagy nemesfémből is készülhetnek. A legelterjedtebb mégis az üvegből készült darabok, amelyek alapvetően lágyítják a berendezés összhatását, nőiesebbé és befogadóbbá tehetjük a teret általuk. A klasszikus üvegváza, ha éppen nem üresen áll, akkor is díszíthetjük: kavicsok, termések vagy szárított virágok kombinálásával kellemes összeállításokat érhetünk el akár az évszaknak megfelelően.

Repedt vázák kíméljenek!

A feng shui szerint az átlátszó, üvegből készült tárgyakat ha a lakás északi pontjára helyezzük, akkor a béke és nyugalom energiáit erősíti. De vigyázzunk! Soha ne hagyjunk benne már elhalt virágokat, mert az pedig pont a negatív energiákat vonzza! Ezért igyekezzünk vagy friss virágokkal, vagy a fent leírt állandó dekorációval díszíteni. A padlóvázák tekintélyt parancsoló megjelenése gyakorlatilag nem is nagyon igényel külön dekorációt (esetleg hosszabb szárított virágot vagy pávatollakat helyezhetünk bele) de ha házibulit szervezünk, jobban tesszük ha ezeket biztonságos helyre menekítjük! Ha az enteriőrünk inkább eklektikus, érdemes egy letisztultabb formavilágú, minimalistább vázát választani, a keleties hangulathoz pedig a tömör vagy nyújtott hosszúkás darabok passzolnak (a padlóvázák is ide tartoznak). Ma már választhatunk a rengeteg designos termék közül, némely darab valóban extravagáns, és feldobja a helység hangulatát, ám az örök klasszikus darabok is kiállják az idők próbáját. Ám egy nagyon fontos dolgot nem szabad sosem elfelejtenünk velük kapcsolatban: sose tároljunk kicsorbult vagy megragasztott vázát, mivel az balszerencsét jelent az otthonra nézve!