• Price
    Ft - Ft
  • Színskála

Azok a csendes reggelek

Hétvégente a reggelit az ágyban szoktuk elkölteni. Van egy különleges megállapodás a párommal: a két napon felváltva lepjük meg egymást a finomság elkészítésével, amelyet a hálószobában a reggeliző tálcán szolgálunk fel. Ebből persze általában mindig az sül ki, hogy mind a két reggelen én készítem el, de én nem bánom. Szeretek korán kelni, amikor még a világ csak a másik oldalára fordul, üres az utca, nem neszeznek a szomszédok, nem zörög sem a tévé sem a rádió. A madarak is csak halkan csicseregve mocorognak a fák ágai közt, az etető tálca még érintetlen. Ez a kis lopott idő, amit magamra szánhatok anélkül, hogy úgy érezném a napi teendők csak tornyosulnak, én pedig nem haladok semmivel. Kilépek a kerti teraszra a kávémmal, a kedvenc tálcámmal, rajta a még forró gőzölgő kávé. A mély szippantások a reggeli friss levegőből hozzásegítenek, hogy gondolataim kitisztuljanak, a koffein pedig beindítja az agysejtjeimet. Fejben végigveszem a napi teendőket, ami persze az ágyba felszolgálandó reggeli elkészítésével kezdődik. Miután befejeztem reggeli meditációmat, a konyha felé veszem az irányt.

Jóízű reggelik

Felteszek vizet forralni a teához, közben a zöldséges tálcán csinos kis karikákra vágom a friss zöldségeket és a szezámmagos teljes kiőrlésű baguette-et is felszeletelem. Tegnap tojásrántottát szolgáltam fel a kedvenc fa tálcán, így ma valami mással kell előrukkolnom. Megkenem a cipót vajjal, egy kis felvágott és sajt kerül rá – már kész is van az egészséges, de mégis tápláló reggeli. Előveszem a négy rekeszes fonott bambusz tálcát, ami négy kivehető kis tárolóból áll - és szépen elhelyezem rajta az összekészített zöldségeket szín szerint. Nálam a harmónia az alapja mindennek. Időközben lefőtt a tea, ehhez kell majd egy másik tálca amire még a tányért is rakhatom. Szerintem a Van Gogh mintásat választom, egyrészt azért mert imádom a festő képeit, másfelől pedig annak praktikusan magas a pereme, és ha kilöttyen az forró ital, az nem csöpög az ágyneműre.

Finom ébresztés

Már hallom a halk mocorgást a hálószoba felől – a lefőzött kávé friss illata szellemként suhan keresztül a lakáson, ébreszteni a hétalvókat. Halk léptekkel a szoba felé osonok, kezemben az étkező tálca, rajta telis-tele finomsággal. Benyitok az ajtón, ahol a még álomporos tekintetű szerelmem nyújtózva pislog a takarók alól. Egy lágy jóreggeltet lehelek felé, s Ő már tápászkodik is fel, meglátva a tálcát a kezemben , amit szépen elé helyezek a takaróra. Mellé heveredem én, és együtt elkezdünk falatozni. Azt hiszem ez a nap is csodálatosan indul