0
0
0

Amikor a lakásomon végigtekintek, az úgy van berendezve hogy minden egyes szeglete életem valamelyik emlékéhez vagy élményéhez fűződjön. Így bárhova nézek, pozitív energiákat érzek áramlani felém, eszembe jut egy meghitt pillanat a múltból, vagy egy kedves személy. Mindez köszönhető a sok kis tárgynak és apróságnak, amelyeket az évek során felhalmoztam, ajándékba kaptam, vagy egy fantasztikus nyaralás alkalmával szereztem.

Családi ereklyék

vitrin - amely véd a kosztól és a portól, vagy csak egyszerűen attól hogy az ügyetlen gyermekkezek összetörjék - üveg mögött óvja a legféltettebb családi kincseimet. A nagymami porcelán csecsebecséit és a nagypapa pipáját. A féltve őrzött aranyozott teáskészletüket, amelyet a családi legendárium szerint még egy öreg zsidó nénitől kaptak, mert segítettek neki elbújni a fészer mögött ’44 rettenetesen hideg telén. Mindez szépen elrendezve az üvegből készített polcokon a képeikkel és az öreg petróleumlámpával egy régi kort idéz fel bennem amikor még én is gondtalan gyermek voltam.

Forgathatom, átrakhatom, ahova akarom

Aztán a sarokban ott van a forgatható polc, amely tele van világjáró kalandozásaink zsákmányaival. Az Eiffel-torony kicsinyített mása, amit a szerelmesek városából hoztunk, vagy a kagyló a horvát tengerpartról, amit ha a fülemhez teszek mindig hallhatom benne a tenger morajlását. Szépen lassan gyűlnek rajta az emlékek, és ha majd megtelik, melléteszem a görgős polcot is. Azt bárhová mozgathatom a lakásban, ha épp úgy tartja kedvem. A tetején az amarillisz-virágom trónol, s mivel eléggé kényes a fénymennyiségre, követni tudom vele a napfény pályáját egész évben görgőinek köszönhetően, amely puhán siklik a szőnyegen vagy a parkettán.

A házi könyvtár

A könyvespolc ugyancsak meghatározó jelensége lakásomnak. Amikor időm engedi könyvet olvasok. Ma már mindenféle kütyün tudunk olvasni, meg a hangoskönyvet is feltalálták, de számomra soha nem fogják ezek az eszközök helyettesíteni a valódi könyv élményét. A papír sercenése, ahogy lapozok, a könyv illata amikor először kinyitom az első oldalon – ezek mind elmaradhatatlan izgalmai az olvasásnak, amikor belekezdünk egy történetbe. S bár törekszem arra, hogy csak az igazán klasszikus műveket vásároljam meg – és azokat amelyek annyira magával ragadtak, hogy le se tudtam tenni – a rendelkezésre álló terület ahová pakolhatom őket, sajnos véges. Ám ha van egy kiváló polcrendszer, amely gazdaságosan hasznosítja a teret, kedvenc könyveinket úgy rendezhetjük, hogy egy igényes házi könyvtár bontakozzon ki a látogató előtt. Nem mellékesen hangsúlyozva azt is, itt művelt, olvasott emberek laknak, akikkel jó beszélgetni, van véleményük a világról és az életről. "Mutasd meg mit olvasol, megmondom ki vagy" – tehetnénk hozzá a klasszikus mondást kicsit átírva. Nincs kicsi éléskamra, csak rosszul elrendezett Az ősz beköszöntével amikor gyűlnek a télire elrakott befőttek, lekvárok és savanyúságok, jól jöhet a spájzban a falra szerelhető polc. Felszerelése könnyedén megy, s ha csak egy kis szűkös éléskamránk van, bármikor átvariálhatjuk az elrendezést - tehetjük magasabbra, vagy alacsonyabbra – attól függően éppen mit kell raktároznunk. A fa polc könnyedén takarítható, strapabíró, nem hiába ezt használták már eleink, mikor a tárolásra kellett kialakítani egy helyiséget.