• Price
    Ft - Ft
  • Színskála

A kezdetektől díszítünk

Az emberben ősidők óta ösztönös vágy él arra, hogy környezetét és használati tárgyait folyamatosabban szebbé tegye, csinosítgassa. Az ősember is a barlangrajzok megalkotásakor törekedett valamilyen esztétikumot létrehozni, azon túl hogy valamilyen mágikus hatást tulajdonítottak a rajzoknak. A történelem során ez a tulajdonságunk egyre finomodott, ahogy minél többféle anyagot voltunk képesek alakítani.

A bronz és vaskor szerszámai már alkalmasak voltak a sokkal finomabb művek elkészítésére, a fémek és kövek faragására, amellyel már lehetett díszíteni a használati tárgyakat, otthonokat.

Aztán az ókorban kialakultak a klasszikus művészeti ágak, és szépen lassan a háztartásba is bekúszott a díszítés, ami a társadalmi hovatartozásra, rangra vagy csak az adott családra volt jellemző.

A középkorban az arisztokrácia egyre díszesebb, sokszor már a giccs határát súroló díszítéseket alkalmazott, a minél több annál jobb elv mentén a legkölönfélébb dekor kellékeket gyűjtötték és rendelték a művészektől. Megjelent a bútor dekoráció is, kezdetben csak faanyagból faragott bútorokon.

A polgárosodás következményeként szélesebb tömegek számára is lehetővé vált az otthon dekorációja, elterjedtek a megfizethető termékek, s ahogy a világ egyre egyre több területe kapcsolódott be a kereskedelembe, úgy nőttek a lehetőségek a lakás dekor területén is.

A jövő otthonai

A modern korban, a tömeggyártás tovább gyorsult, a piacok még szélesebbé váltak, márkák jelentek meg, melyek védjegyévé váltak a különféle termékek körében. Merészebbnél merészebb lakás dekor ötletek láttak napvilágot, s persze mindenki egyedit akart. Textilek, faliképek, vázák garmadája csábította a vásárlókat, expo-kat és kiállításokat szerveztek a legújszerűbbek bemutatására ahol designerek és művészek versengtek a vásárlók kegyeiért.

A modernitás magával hozta a letisztult minimalista stílust, az eklektikust, a skandinávot, a klasszikust s még jónéhányat, melyek alapvető jegyeinek a dekoráció az egyik alappillére.

Szerencsére manapság már nem kell minden esetben nyakunkba vennünk a várost, ha dekorációt szeretnénk vásárolni. Elég csak kényelmesen a fotelben hátradőlve válogatni a dekor webáruházak kínálata között, s csak a pénztárcánk szabhat határt otthonunk csinosításában.

A technika fejlődésével és a világháló adatforgalmának gyorsulásával ma már megtekinthetjük a kiszemelt tárgyat minden szögből, a dekoráció webáruház jellege már-már bemutatótermekre kezd hasonlítani, a közösségi oldalon kikérhetjük barátaink (vagy akár egy szakértő) véleményét is, ha éppen elbizonytalanodnánk. Válogathatunk ugyanannál a terméknél a különféle színekben és méretekben, látjuk a raktárkészleten éppen van-e, s ha hajlandóak vagyunk egy kicsit többet fizetni, még házhoz is hozzák Nekünk. Persze ha van egy kis eszünk, olyan helyről vásárolunk, ahol a szállítás egy bizonyos összeghatár felett ingyenes, garanciát vállalnak a termékekre, s kiemelkedő ügyfélszolgálat működik. A butoraim.hu pontosan ilyen.