0
0
0

Az idő relatív

A tudomány azt mondja, hogy az idő sebessége állandó. Mi mégis relatívan észleljük, mintha direkt fordított arányban lenne beállítva. Amikor jól érezzük magunkat vagy egy nagyszerű programon veszünk rész - teszem azt a nyaraláson - szinte elröppen az idő úgy, hogy észre sem vesszük. Bezzeg amikor valamilyen kellemetlen dologról van szó, például egy esti fogfájásról, szinte elérhetetlen messzeségben van a reggel és a fogászat várható nyitási időpontja. Bizonyos esetekben a munkaidő vége is hasonlóan működik mint az utóbbi példa, különösen a hét első napjain. A még 5 perc vagy a már csak 5 perc hiába ugyanakkora időmennyiségről szól, egészen mást jelent reggel, míg ágyban vagyunk, vagy a postán a sorban állásnál.

Szóval az időt mérjük, muszáj tudnunk éppen mennyi, és ezért az órákkal vesszük körbe magunkat. Az ősi kezdetleges napóráktól már hatalmas utat tettünk meg a mai atomórákig. Ezek a kis szerkezetek időközben fellopakodtak a karunkra, belopták magunkat az életterünkbe, de mi még mindig a falióra webáruházat bújjuk, mutatósabb és mutatósabb darabokért. Hiába található külön digitális óra a telefonunkon vagy a számítógépünkön, mi mégis nosztalgiával vonzódunk a mutatókhoz, az egyedi számlapokhoz és a rajta lévő mintákhoz.

Extravagancia és pontosság

A tervezők egyre extravagánsabb és merészebb design órákat dobnak a piacra, hogy minél egyedibben díszíthessük a lakásunkat velük. Ezzel együtt a kakukkos falióra még mindig divatban van autentikus megjelenése és legendás szerkezete miatt, ami egy kis famadárka kakukkolásával jelez minden eltelt órát. A konyhai falióra segít a főzésnél, mert tudjuk mérni azt, hogy mikor raktuk be a süteményt a sütőbe, így az nem fog odaégni. A hálószobában ébreszt minket az éjjeliszekrényről, a fürdőszobában a tükör fölött lógva pedig nem hagyja, hogy sokáig sminkeljünk és ezzel elkéssünk a munkából. A garázsban a „férfibarlang” feliratú tájékoztatja a fiúkat, hogy ideje lenne abbahagyni az űrrakéta építését, és bejönni vacsorázni. A nagybácsi angol zászló mintása pedig szimplán csak jól mutat a nyaralási képeink fölött.

Hiába vizionálta Dennis Hopper 1969-ben a Szelíd motorosok című filmben a kultikussá vált jelenetével azt, hogyha megszabadulunk az óránktól, megszűnnek a kötöttségeink a világon. A XXI. század úgy tűnik rácáfol erre, s az idő értéke talán az információéval maradt egyenértékű, s minden pillanat kiemelt fontossággal bír az ember életében. Hiszen minden eltelt pillanat egyszeri és megismételhetetlen életünkben.